Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2016 17:20:00

Hlavní báňská záchranná stanice bude státní

Hlavní báňská záchranná stanice bude státní

Vláda na dnešním zasedání schválila „Návrh koncepce báňské záchranné služby zajišťované státem“, předkládaný Ministerstvem průmyslu a obchodu a Českým báňským úřadem.

Koncepce stanovuje zajištění báňské záchranné služby (BZS) státem tak, aby stát nebyl při zajišťování BZS pro jím prováděné hornické nebo jiné činnosti závislý na soukromých subjektech a disponoval záchrannou složkou schopnou zasáhnout, např. v krizových situacích zajistit bezpečnost.

„Hlavní báňská záchranná stanice bude státní, a tudíž nebude závislá na soukromých podnikatelských subjektech a jejich ekonomické situaci. Vycházeli jsme z výhod i nevýhod dosavadního systému,“ dodal ministr Mládek.

Koncepce zachovává komerční charakter báňské záchranné služby a nezasahuje do podnikatelských aktivit žádných subjektů. Využívá skutečnost, že stát provádí činnosti, které zajištění BZS vyžaduje a disponuje čtyřmi závodními záchrannými stanicemi a celkem 141 báňskými záchranáři. Nicméně je jeho slabinou závislost na ekonomické situaci zřizovatelů báňských záchranných stanic. Koncepce tyto státní báňské záchranné stanice doplňuje státní hlavní (druhostupňovou) báňskou záchrannou službou pro případ zásahu v podzemí v rámci krizového řízení, a to bez závislosti na soukromém sektoru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama