Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2016 5:54:09

Kouřimský skanzen oživilo posvícení

Kouřimský skanzen oživilo posvícení

V muzeu lidových staveb v Kouřimi se v neděli 16. října konalo Svatohavelské posvícení.

V muzeu lidových staveb v Kouřimi se v neděli 16. října konalo Svatohavelské posvícení.

„Kouřimský skanzen jsme rozšířili před několika měsíci o nové objekty a jsem rád, že zároveň i rozšiřujeme množství zde probíhajících národopisných pořadů, v kterých se vrátíte o staletí zpátky časem… Skanzen zkrátka nesmí být jen statickou ukázkou lidové architektury, ale musí skutečně žít. Těším se, až postupně přibyde i domácí zvířectvo a až skanzen doplníme o další připravované objekty,“ pochválil akci radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek při své návštěvě.    

Bohatý program pro všechny generace se zaměřoval tentokrát na posvícení na českém venkově 18. – 19. století. Návštěvníci viděli barokní lidový zvyk „tlučení kohouta“, který byl zrekonstruován dle záznamu z roku 1672 folklórním souborem Barunka z České Skalice. Tradičně vyhledávané byly i ochutnávky svátečního pečiva, třeba „řepánků“ nebo miletínských modlitbiček.

O jídle a hodování se povídalo s Kamilou Skopovou, lidové tance předváděl folklórní soubor Lipka z Pardubic.

Nechybělo ani dřevěné divadlo Honzy Hrubce, Jarmareční písně v podání Michaela Pospíšila, povídání o dudách spojené s hraním od Miroslava Stechera. Velký zájem byl i o dílnu na výrobu svatých obrázků – podmaleb na skle.

Na návsi probíhal i řemeslný jarmark, lidé poslouchali i povídání kouřimského likérníka o tradiční výrobě spojené s ochutnávkou a prodejem likérů.

Na posvícení nemohlo nebýt ani bohaté posvícenské občerstvení, dobré jídlo a pití bylo nabízeno ve Šperkovně i na dalších místech a zajišťoval ho Černokostelecký zájezdní pivovar.

Odpoledne byl ve skanzenu slavnostně předán i titul Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

„Soutěž je oceněním lidových řemeslníků, jejich dovedností, znalostí postupů a technologií tradičních lidových řemesel, zejména těch, kterým hrozí zánik. Mimo aktivní dovednosti musí mistr předávat řemeslo i dalším generacím.“ sdělil radní Štefek.

Pro letošní rok byl titul udělen 2 mistrům – Marii Antonii Filipové v oblasti lidové kroje a krojové součástky a Petru Královi v oblasti košíkářství.

Ocenění je udělováno v souladu s vládní koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice 2011 až 2015, v souladu s výzvou UNESCO „Žijící lidské poklady“ i v souladu s Koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu ve Středočeském kraji.

Nositel titulu může být navržen i na celostátní titul „Nositel tradice lidových řemesel“, který je udělován při příležitosti Dnů evropského dědictví.

Mezi další připravované národopisné pořady ve skanzenu patří 4. prosince Svatomikulášská obchůzka, 18. prosince Zlatá adventní neděle. V roce 2017 pak 7. ledna Tříkrálová koleda, Masopust 26. února, Smrtná neděle 2. dubna, Velikonoční oslavy od 13. – 16. dubna, Letnice 4. června, Svatojánská noc 24. června a pak Řemeslné pohádkové léto a dožínky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama