JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2016 4:35:00

Senát ano či ne?

Senát ano či ne?

Volby do krajských zastupitelstev a Senátu Parlamentu České republiky ukázaly dvojí tvář zastupitelské demokracie v buržoazní demokratické republice.

Komunistická strana Čech a Moravy s hlubokou úctou děkuje za všechny hlasy, které od voličů obdržela. Bude se všemi svými zvolenými zástupci a svou celostátní politikou snažit dostát všem svým předvolebním závazkům občanům.

V této souvislosti je jí nejrůznějšími sdělovacími médii, různými občanskými aktivitami a aktivisty podsouvána otázka vztahu zejména k druhé komoře Parlamentu České republiky - Senátu. Přesto, že pouze jeden kandidát Komunistické strany Čech a Moravy postoupil z 27 volebních obvodů do druhého kola senátních voleb, je naše strana daleka populistických výkřiků řady politiků i některých neúspěšných kandidátů volajících po zrušení Senátu jako druhé komory Českého Parlamentu. Říkáme to s vážností a znalostí vlastních názorů, názorů členů, sympatizantů a voličů, které tuto komoru Parlamentu dlouho považovaly za nadbytečnou.

Rozhodující pro posouzení významu Senátu a jeho smyslu v české zastupitelské demokracii je hlas občanů. Lidé svou účastí v prvém kole 35,54% a v druhém kole, historicky zatím nejnižší účastí 15,38% zapsaných voličů ve voličských seznamech ukázali, jak sami vnímají význam Senátu. Ke zvolení senátora tak v reálné praxi nyní stačilo 7,7% voličů. Není pochyb, že dnešní buržoazní parlamentarismus prochází krizí. Zmocňují se jej mnohdy populisté a politické strany a hnutí mající výrazné sklony k autoritářství.

Vítězí pak potomci šlechtických rodů, kteří mohutně restituovali své, mnohdy ve své době předlužené, majetky. Těží z toho římskokatolická církev, která velkorysý dar bývalých pravicových vlád - 59 miliard, zvolna investuje do dlouhodobého politického vlivu. Nezanedbatelný vliv mají lidé kolem tzv. Pražské kavárny a téměř každodenní tendenční informace z velké části sdělovacích prostředků.  Na tuto skutečnost doplácí velká většina občanů už jen tím, že rezignuje na své základní právo jít volit. Komunistická strana Čecha Moravy, i sám osobně se domnívám, že zde je prostor nad zamyšlením, zda demokracii vnímáme jako povinnost a volební právo také jako nedílnou součást demokracie a svobody. Populistické výkřiky o zrušení Senátu a jeho nadbytečnosti tento problém nevyřeší.

Pro Komunistickou stranu Čech a Moravy má zastupitelská demokracie, na niž je založen náš politický systém, vysokou hodnotu. Je velkou škodou, že nikdy za 27 let nedostal prostor k vážnému zvážení žádný a KSČM opakovaně předkládaný návrh zákona o celostátním referendu. Ústava ČR tak stále nedošla svého plného naplnění. Otázka existence Senátu je nyní otázkou druhotnou. Lidé mu sami jeho hodnotu stanovili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama