Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2011 12:43:31

Poslanci dřou bídu s platem 59000 korun měsíčně

Poslanci dřou bídu s platem 59000 korun měsíčně

V době, kdy vláda vysvětluje, jak je nutné šetřit na sociálně slabých a zdravotně postižených, mají poslanci tu drzost veřejně prohlásit, že se s jejich platem nedá vyžít.

Průměrná plat poslance je asi 59tis. Různé náhrady a členství ve výborech a podvýborech mohou částku dostat i přes 100tis a přesto údajně nedokáží s tak „mizerným platem“ vyjít. Asi by bylo velmi zajímavé prokoumat životní úroveň jednotlivých poslanců. O podobném příjmu může většina lidí jen snít, protože dvě třetiny lidí nedosáhnou ani na průměrnou mzdu 23300 korun, a stejně musí nějak vyžít, i když se náklady na běžný provoz domácnosti neustále zvyšují. Namísto adekvátního růstu mzdy, je lidem vnucováno zlevňování práce obhajované nutností konkurenceschopností země. Již dnes má řada domácností měsíční spočítané výdaje na desetikoruny. Chystané reformy přinesou náklady, na které tito lidé prostě nemají a povedou k jejich zadlužování. Právě proto byla tak velká účast na demonstraci v Praze. Nejen, že byli demonstrující označení za lůzu, ale ještě přidají plivanec do obličeje tím, že si v této atmosféře zvýší platy. Poslanec, který se pod takový návrh podepíše, ať raději nečte poštu a raději požádá Kubiceho o ochranku.

Zaměstnanec musí odvést práci, aby byl odměněn mzdou. Podnikatel k tomu ještě podstupuje nemalá rizika. Poslanec pracuje jen asi 14 dní v měsíci. Když už se náhodou dostaví tak se většina do diskuze nezapojuje a jen čeká, až ho předsedající vyzve k hlasování. Jak má poslanec hlasovat, to se dozví pohledem na předsedu klubu. Osobní zodpovědnost za hlasování neexistuje, musel přece hlasovat, jak se dohodli na klubu. Samozřejmě existují i poslanci, kteří sem tam nějakou tu činnost vykáží, ale těch je opravdu menšina a ani tak si za ty své legislativní zmetky větší plat nezaslouží.
Nejde ale o závist jak se nám snaží vnutit příznivci pravice. Platy mohou mít třeba šestinásobné, ale veřejnost musí mít pocit, že si je zaslouží. Jenže naši politické reprezentaci nejde o to, co si veřejnost myslí, oni se dali na politiku, proto, aby zbohatli. Do PS se dostali, teď si dělí kořist. A když už se nedostali na místo, kde k penězům mohou přijít korupcí, tak chtějí alespoň něco nastřádat z poslaneckých platů a náhrad.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama