Mgr. Nina Nováková

  • KDU-ČSL
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2016 11:37:00

Nesmíme zavírat oči před realitou

Nesmíme zavírat oči před realitou

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2016 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

 Dámy a pánové,

znovu si dovoluji obrátit vaši pozornost k pozměňovacímu návrhu, který je pod písmenem B. Všechno, co tady slyšíme, je nějaký pokus řešit naprosto negativní situace jednotlivých rodin a jednotlivých útvarů, které se v naší zemi vyskytují. Dovolím si poprosit zároveň s tím, že se snažíme nějak hledat optimální řešení pro věci, které jsou negativní, pojďme také nastartovat proces, který pomůže tomu, aby k tomuto tak často nedocházelo. A ta první věc, kterou si musíme říct, je, s naprostým respektem přistoupit k těm, kteří bohužel nezvládají partnerství a svoji rodičovskou roli tím, že to partnerství se rozchází. Pojďme těmhle lidem poskytnout komplexní servis, aby dokázali, i když se rozejdou, aby dokázali inteligentním a tolerantním způsobem spolu dál komunikovat, protože to je ve prospěch dítěte. A toto se může nastartovat jedním z návrhů, který dávám. A to je, aby komplexně bylo nastaveno ve společnosti takové klima, že dáváme přednost společné péči rodičů, kteří neztrácejí odpovědnost za zdravý vývoj svého dítěte, i když se jako partneři rozejdou. Tomuhle bychom měli dávat přednost, protože to je pro děti to správné.

Nesmíme zavírat oči před realitou, ta realita taková je, prostě schopnost žít v nějakých trvalých párech naše společnost příliš v současné době nemá. Ale nesmějí to odnášet další generace a nesmí to být příklad pro další generace. Čili nastartujme proces ne, že se budou soudit, že se budou hádat o výživné, že jim budeme dělat, jakkoli je trestat, že budeme řešit to, kam dáme děti do ústavní péče a na jak dlouho. Nastartujme proces: Když se rozcházíte, my vám pomůžeme, abyste spolu alespoň dokázali ve vší důstojnosti komunikovat, protože to pomůže vašim dětem.

Prosím o podporu návrhu písm. B, který považuji jako prevenci k tomu, co tady už od včerejška slyšíme.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama