Ing. Radek Lacko

  • ANO 2011
  • Praha 4
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2016 15:03:00

Praha pořádá seminář o užívání alkoholu dětmi a mladistvými

Praha pořádá seminář o užívání alkoholu dětmi a mladistvými

Seminář pod názvem Prevence užívání alkoholu ve školách se dnes koná v prostorách děkanátu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Uspořádalo ho hlavní město Praha ve spolupráci s Klinikou adiktologie 1. LF UK a sdružením SCAN.

 Seminář je určen především pro školské pracovníky a další odborníky, kteří se problematikou zneužívání návykových látek dětmi a mladistvými zabývají. Hlavní město jako zřizovatel škol se k tomuto jevu nestaví zády a i pomocí takovýchto akcí se soustavně snaží zlepšit odbornou úroveň všech, kteří se se zneužíváním alkoholu ve školách mohou setkat. O účelnosti pořádání podobných setkání svědčí také velký zájem, který o seminář pedagogičtí pracovníci projevili.

Seminář zahájil projevem radní hl. m. Prahy Radek Lacko, který má ve své gesci mimo jiné i protidrogovou problematiku. „Vysoká míra konzumace alkoholu mladistvými je podporována zejména vrstevnickým tlakem, snadnou dostupností alkoholu a poměrně dost vysokou společenskou tolerancí. Je tedy jasné, že prevence užívání alkoholu u mladistvých musí zůstat v našem zorném poli a je třeba se jí ve školách věnovat, a to i v kontextu s dalšími typy rizikového chování. Za hlavní město Prahu mohu slíbit, že bude i nadále finančně podporovat programy specifické primární prevence rizikového chování ve školách tak, aby byly přístupné co největšímu počtu škol,“ uvedl.

Přes výrazný pokles konzumace alkoholu mladistvými oproti roku 2011 jsou čísla, která uvádí studie ESPAD, stále příliš vysoká a v některých zkoumaných faktorech převyšují evropský průměr. Pravidelné pití nadměrných dávek alkoholu přiznává v České republice 56 000 dospívajících a pravidelnou opilost 8 000 dospívajících. Pití nadměrných dávek alkoholu (pět a více sklenic) v posledních 30 dnech uvádí 42 % šestnáctiletých. Průměrný věk první konzumace alkoholu dosahuje 12,6 let, což přesahuje evropský průměr o 20 %.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama