Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2016 6:31:31

Jana Štroblová získala Cenu Františka Hrubína

Jana Štroblová získala Cenu Františka Hrubína

V benešovském Muzeu umění a designu v Šímově síni byla v úterý 8. listopadu slavnostně vyhlášena cena Františka Hrubína za rok 2016, která se uděluje nejlepšímu středočeskému spisovateli uplynulého roku.

V benešovském Muzeu umění a designu v Šímově síni byla v úterý 8. listopadu slavnostně vyhlášena cena Františka Hrubína za rok 2016, která se uděluje nejlepšímu středočeskému spisovateli uplynulého roku.

„Akce dokazuje, že umíme nejen přijímat zahraniční literaturu mnohdy pochybné kvality, ale že umíme přijímat i naši vlastní literaturu, která je i součástí našeho kulturního dědictví. A že dokonce umíme i tvořit a tvořit kvalitně. Akce je vlastně oceněním i Františka Hrubína, který byl bezesporu umělcem se širokým záběrem, od překladů proklatých básníků přes zfilmovaná díla po dětský Špalíček. Jsem rád, že jsme podpořili loni první ročník a nyní i ročník druhý,“ ocenil akci radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Soutěž organizuje Klub pražských spisovatelů za podpory Středočeského kraje, cena je zároveň cenou hejtmana Středočeského kraje.

Slavnostní vyhlášení vítěze probíhá každý rok v jiném městě Středočeského kraje (první ročník proběhl v Nymburce), ocenění autoři nemusí být středočeskými rodáky, ale měly by v regionu žít a publikovat. Autora vybírá porota složená z literárních historiků, spisovatelů a publicistů, nechybí ani zástupce vybraného města. Cena nemá úzce vymezený charakter, měla by se ale alespoň dotýkat právě díla Františka Hrubína.

V rámci úterního programu byli představeni i mladí autoři ocenění v přehlídce Studentská Thálie, kteří připomněli dílo Hrubínovo a přidali svou tvorbu.

Ocenění získala Jana Štroblová, česká básnířka, prozaička, esejistka, překladatelka z ruštiny a dalších jazyků a také autorka knížek pro děti a mládež.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama