Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2016 4:30:00

Obchodníci začali více dodržovat zákonné normy

Obchodníci začali více dodržovat zákonné normy

Markantní ústup nezákonného chování prodejců drahých kovů dokazují současná kontrolní zjištění Puncovního úřadu. Významně se snížily pokusy prodeje podvodného zboží, a to včetně zboží zdraví ohrožujícího.

Rizika však v předvánočním obdobím pro spotřebitele nadále přetrvávají, zejména při nákupu u internetových e-shopů.

Puncovní úřad, slavící letos dvousté desáté výročí založení, začal s intenzivními kontrolami na trhu drahých kovů v roce 2014. Tehdy zabavil celkem 99 závadných šperků v terénu, v roce 2015 to poté bylo díky zvýšenému úsilí kontrolorů 349 kusů šperků a v roce 2016 při stejné, respektive intenzivnější kontrolní činnosti, už pouze 27 kusů.

"To je významná změna dosavadní praxe prodejců, která je jednoznačně výsledkem zvýšené aktivity Ministerstva průmyslu a obchodu a Puncovního úřadu v této oblasti. Obchodníci začali více dodržovat zákonné normy, poctivěji se registrují u Puncovního úřadu a překládají dovozové zboží. Puncovní úřad tak může identifikovat falsa a výrobky, které by mohly obsahovat zdraví škodlivé kovy," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Pozitivní změnou v chování prodejců je také to, že výrazně více předkládají zboží z dovozu ke kontrolám Puncovního úřadu ještě před tím, než ho uvedou na trh, a to i v případech, kdy jim to puncovní zákon nenařizuje – např. u stříbrných šperků pod 3 gramy. Zatímco v roce 2014 zjistil Puncovní úřad po předložení k puncovní kontrole celkem 2250 kusů závadového zboží a v roce 2015 2180 kusů, letos to bylo k začátku listopadu již 3620 kusů.

Přes všechna pozitiva však puncovní inspekce letos registruje i zjištění, která nejsou tak pozitivní, zejména v oblasti e-shopů. Mimo klasické puncovní kontroly v terénu bylo aktivním přístupem inspektorů objeveno 59 neregistrovaných e-shopů. Pokaždé byl proveden kontrolní nákup a k porušení puncovního zákona došlo ve100 % případů.

"Ve většině případů šlo o nedodání paragonu, pokud byl dodán, neobsahoval zákonné náležitosti – tj. druh kovu, ryzost, kovu a hmotnost šperku. V některých případech neodpovídala hmotnost skutečnosti, v 18 případech nebyl drahý kov drahým kovem, ale pouze bižuterií a v pěti případech šlo dokonce o šperky s toxickým kadmiem," vysvětlil šéf puncovní inspekce Josef Šťastný.

V nadcházejícím předvánočním čase očekávají navíc inspektoři zvýšený výskyt takových „projektů“, které jsou vytvořeny sezoně, neregistrují se a po Vánocích skončí. Spotřebitelům proto doporučují:

1) Ověřte si, zda je daný subjekt registrovaný u Puncovního úřadu. Nejjednodušší cestou je zadat IČO na webových stránkách Puncovního úřadu.

2) Varovným signálem u  e-shopu je, pokud se jednoznačně neorientujete v nabídce, z jakého kovu daný šperk je.

3) Hledejte státní punc či jiné zákonné označení. U zlata do 0,50 g a stříbra do 3 g existuje pouze povinnost označení ryzostním číslem, vyjadřující ryzost kovu, a ručí si za ní obchodník.

4) V obchodech si nechte šperky před očima převážit, aby hmotnost korespondoval s údajem na paragonu. U stříbra do 10 gramů zákon tento údaj nevyžaduje – není povinný. U zlata vždy.

5) Vždy odcházejte s paragonem, to samé platí pro e-shopy, se zbožím musí dorazit doklad, kde je uveden druh kovu, jeho ryzost a hmotnost – vyjma stříbra do 10 gramů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama