Ing. Petr Vokřál

  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2016 15:48:00

Osudy vězňů z káznice na Cejlu se týkají tří odbojů

Osudy vězňů z káznice na Cejlu se týkají tří odbojů

V Den boje za svobodu a demokracii byla v krytu 10-Z pod Špilberkem slavnostně zahájena výstava mapující osudy vězňů z brněnské káznice nazvaná Tváře Cejlu.

Společně s autory Luďkem Navarou a Miroslavem Kasáčkem se vernisáže zúčastnili také bývalí vězňové či veterán druhé světové války brigádní generál Emil Boček.

„Chtěl bych poděkovat autorům za to, že tady můžeme vidět ucelený pohled na to, co se v káznici na Cejlu odehrávalo. Je důležité si připomínat osudy těch, kteří tato místa museli navštívit. Historii je potřeba znát a uvědomovat si ji. A mít na paměti to, že se může opakovat. Z tohoto důvodu je velmi záslužné připomínat si i hrůzy, které historie společně s těmi krásnými věcmi přinesla,“ zahájil výstavu primátor města Brna Petr Vokřál.

Kromě něj se vernisáže zúčastnil i sedmaosmdesátiletý Bohumil Robeš. Právě on je jednou z tváří výstavy, která mapuje osudy některých vězňů.

„Na výstavě jsme se rozhodli prezentovat osud lidí, kteří prošli tímto vězením, trpěli zde nebo zahynuli. Je zajímavé, že osudy se týkají tří odbojů. Lidé tam byli vězněni za první světové války, za druhé světové války a v éře komunismu, tedy na začátku 50. let,“ okomentoval výstavu jeden z jejich autorů Luděk Navara.

V káznici pobývali také umělci

Osudy vězňů jsou popsány na tabulích, které jsou doplněny o dobové fotografie či úryvky děl. Nebylo totiž výjimkou, že v káznici pobývali také umělci, například básníci Jan Zahradníček a Václav Renč.

Spoluautor výstavy Miroslav Kasáček dodal, že kryt je třetím místem, kde mohou zájemci výstavu zhlédnout. „Poprvé byla v Alfa pasáži, podruhé pod věží smrti v Jáchymově,“ upřesnil Kasáček.

Výstavu Tváře Cejlu je možné v protileteckém krytu 10-Z pod Špilberkem navštívit každý všední den kromě pondělí, a to až do konce ledna. Více informací naleznete ZDE.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama