ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2016 20:59:00

Zelení a zelené z Prahy 3 mají nové vedení

Zelení a zelené z Prahy 3 mají nové vedení

Po uplynutí dvouletého mandátu předchozího vedení si v úterý, 22. 11. 2016, žižkovská základní organizace Strany zelených zvolila novou Radu, která by místní zelené měla vést až do příštích komunálních voleb v roce 2018.

 Již dříve si organizace schválila institut spolupředsednictví, které je obvyklé u zelených stran především v západní Evropě a je upřednostňováno pro větší míru diverzity, reprezentaci názorových proudů i nutnosti hledání konsenzu v nejužším vedení. Ve volbě bez vyzývatelů byli přesvědčivou většinou zvoleni Petra Jelínková a Bob Čáp.

“Těší mě, že v čele ZO Praha 3 budu působit jako historicky první spolupředsedkyně, protože tato forma vedení odráží hodnoty, které mě k zelené politice přivedly – rozmanitost, spravedlnost a rovnost. Zelení na Praze 3 budou nadále usilovat o to, aby si naše čtvrť i v době neustálého rozvoje a změn zachovala svébytný charakter a půvab a zároveň byla dobrým místem k životu pro každého, nejen pro privilegované. Současné vedení radnice občanskou angažovanost a komunitní život dostatečně nepodporuje a mnohdy jim dokonce klade překážky. Proto usilujeme o to, aby byl více slyšet hlas občanek a občanů, aby se rozšířila veřejné diskuse a prohloubila se sounáležitost s lidmi, městem i přírodou v našem okolí,” říká Petra, profesí překladatelka, která do zelených vstoupila teprve na jaře tohoto roku.

„V posledních letech vlády starostky Hujové dostává sousedský život na Žižkově pěkně zabrat. Developeři si na radnici chodí pro koncese jak do krámu a ubírají nám parků a výhledů. Neformální, nekomerční instituce sousedského života jsou trnem v oku podnikatelským šíbrům, pro které je město pouze investiční příležitost. Strana zelených na Praze 3 a Žižkov (nejen) sobě sdružují lidi, pro které je Žižkov specifickým městem ve městě a kteří jsou ochotni aktivně pečovat o zachování a rozvíjení jeho výjimečnosti. Myslím, že je nás takových na Žižkově hodně a je potřeba se potkávat a o naší společné budoucnosti hovořit a rozhodovat. Protože, pokud to neuděláme my, udělá to někdo za nás,“ říká Bob, žižkovský odborář, který je aktivním členem zelených od roku 2013.

Na další místa v Radě základní organizace byli nově zvoleni Filip Hausknecht, student a aktivista, angažující se například ve Studentském hnutí za solidaritu, který by se chtěl věnovat podpoře projektů jako je ASC Klinika a také obecně kulturnímu a sociálnímu rozvoji na Praze 3 nebo Lucie Hradecká, pracující na úřadu vlády, kterou zajímá přesah naší činnosti do celostátní politiky, angažuje se v odborných sekcích strany a chce reprezentovat silný feministický proud v organizaci. Svůj mandát obhájil Ondřej Rut, jediný člen dosavadní Rady s mandátem v Zastupitelstvu MČ, který chce být nadále svorníkem mezi organizací a jejími zastupiteli a zabývat se především projekty ve veřejném prostoru. V práci pro žižkovské zelené na řadových místech v Radě pokračuje i dosavadní vedoucí dvojice učitelky na rodičovské „dovolené“ Rebeky Vadasové, která se těší, že bude mít více času na organizování happeningů a různých okrašlovacích akcí, a Matěje Michalk Žaloudka, který se chce soustředit na další lokální kauzy a také pomáhat dále zapojovat do aktivit co nejvíce lidí zevnitř i z vně organizace.

Všichni kandidující se shodli, že těžiště činnosti žižkovských zelených má nadále ležet v upozorňování na developerskou výstavbu na Praze 3 a zapojování veřejnosti do rozhodovacích procesů, jak se o to snaží nedávno spuštěný projekt www.zizkovnezastavis.cz (ZDE). Zaznívalo ale i, že je třeba se ještě více zabývat např. stavem školství na Praze 3, včetně nedostatku míst ve školkách nebo stále přetrvávající segregace romských dětí. V návaznosti na několik kauz, kde radní Prahy 3 tzv. “z ruky” zadávali předražené zakázky svým známým apod., bylo zmiňováno, že je třeba více a hlasitěji poukazovat na to, jak radnice nakládá s veřejnými prostředky.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama