PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2011 0:03:59

Ve vzdělání raději evoluce než revoluce

Ve vzdělání raději evoluce než revoluce

Ambice ministerstva školství přinést zásadní reformu vysokých škol jsou skutečně velmi vysoké. Kvalitě českého vzdělávání by ale spíš než další revoluce ve vzdělávací soustavě vzhledem ke složitosti a setrvačnosti systému, prospěla jeho kultivace.

A to kultivace na základě konsensu. Stabilita vzdělávacího systému je jedním ze základních předpokladů jeho skutečné efektivity a dobrých výsledků. To je zájem sociální demokracie. Jsme připraveni k diskuzím o předkládaných návrzích ministerstva.

Velmi diskutabilní je návrh diverzifikace vysokých škol a systém hodnocení excelence. Shodu lze najít v podpoře mezinárodní spolupráce vysokých škol. Jsme připraveni podílet se na formulaci zákona o vysokých školách.

Rozdělení škol na výzkumné a ten zbytek neodpovídá realitě. Na mnohých vysokých školách mimo Prahu jsou výzkumná pracoviště na světové úrovni, naopak i na mnohých tzv. kamenných školách jsou fakulty, jejichž úroveň neobstojí ani ve srovnání s regionálními vysokými školami.

Je žádoucí podpora excelence a zvyšování efektivity výzkumu a vývoje, odstranění bariér mezi výzkumnými pracovišti a hospodářskou sférou. Systém hodnocení musí podporovat spolupráci se synergickými efekty, nikoliv zapouzdrovat pracoviště a konkurenčním bojem vést k utajování výsledků, jak to dělá současný systém hodnocení výzkumu a vývoje. Podstatná je podpora mezinárodní spolupráce a využití evropských projektů. V této oblasti jsou výsledky současného ministerstva naprosto trestuhodné.

Mají-li být navrhovaná opatření účinná a skutečným pokrokem, musí být zvnitřněny celou vzdělávací soustavou a lidmi, kteří ji vytváří. To ovšem vyžaduje nejen projednání, tedy představení, ale konsensus nejen s odbornou veřejností, jak to předpokládá nový náměstek ministra pan profesor Wilhelm. Je nutná komunikace a hledání společenské smlouvy jak s občanským sektorem, tak politickou opozicí. V opačném případě i ty nejlepší úmysly čeká opět jepičí život, jako většinu školských „reforem“ z poslední doby. To nepřinese pokrok, ale pouze další znepřehlednění systému, chaos, demotivaci pedagogů a v konečném důsledku další propadání úrovně vzdělanosti se všemi dopady, které to má pro sociální a hospodářský rozvoj země.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama