Mgr. Igor Jakubčík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2016 17:13:18

Národní bohatství Šumavy musí být pro všechny

Národní bohatství Šumavy musí být pro všechny

Zítra bude Poslanecká sněmovna projednávat v závěrečném čtení novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, jež má sjednotit pravidla pro fungování národních parků v České republice.

 Z prvního pohledu bohulibý záměr ministerstva životního prostředí naráží v případě Národního parku Šumava na fakt, na který dlouhodobě upozorňuji. Na rozdíl od ostatních národních parků se totiž na území Šumavy nachází dvacet obcí, v nichž žijí lidé. Zatímco ministerstvo jejich zájmy opomíjí, jako zodpovědný politik z domovského kraje je dobře slyším.

Více jak rok ujišťoval ministr životního prostředí Richard Brabec politiky a českou veřejnost o svém cíli otevřít více šumavský park turistům. Deklarovaný cíl měly zajistit dva důležité dokumenty - novela zákona o ochraně přírody a posouzení 34 záměrů obsahující 38 individuálních projektů pro zpřístupnění území Národního parku Šumava. Zatímco se snažím Poslaneckou sněmovnu přesvědčit, že novela zákona o ochraně přírody je špatná, důkaz o chystaném znepřístupnění Šumavy předložil sám  ministr životního prostředí Brabec.

Nechal zhotovit, dle mého názoru naprosto jednostranně a tendenčně, posudek EIA na projekty, které by měly být realizovány na Šumavě. Z celkem 38 individuálních projektů převažují záměry na rozvoj turistické infrastruktury, například 16 pěších stezek, 8 rozhleden a 4 cyklostezky. Ze závěrů studie EIA vyplývá, že 25 projektů má údajně výrazně negativní vliv na životní prostředí. Paradoxně se tato studie negativně vyjadřuje i k projektům na území rakouské, či německé Šumavy, přičemž tyto stavby jsou už vybudovány a čekají na napojení z naší strany hranice.

Výsledkem hodnocení vlivu na životní prostředků oněch zmiňovaných 38 individuálních projektů je tzv. nulová varianta, tedy stav bez realizace záměrů. Čili nedělat nic, nepustit turisty na Šumavu, v případě požáru nechat Šumavu shořet, nechat Šumavu uschnout, vypudit obyvatele, kteří zde mnoho generací žijí.

Není pravdou, že jsem přítelem a pomocníkem developerů, kteří chtějí zdevastovat Šumavu, kteří chtějí na Šumavě stavět betonové monolity nebo mrakodrapy. To je samozřejmě nesmysl. Jsem naopak příznivcem a pomocníkem těch, kteří chtějí Šumavu zachovat pro příští generace, kteří chtějí důstojný život pro její obyvatele, kteří chtějí, aby tento krásný kout naší země byl pro všechny. Chci, aby se s nádhernou přírodou Šumavy mohli seznámit všichni, aby i turisté mohli vidět to, co je naším národním bohatstvím. Bohužel jsem asi jedním z mála. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama