Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2016 22:55:00

Schválený rozpočet je ekonomicky i sociálně vyvážený

Schválený rozpočet je ekonomicky i sociálně vyvážený

Poslanecká Sněmovna schválila dnes státní rozpočet na rok 2017.

„Je to rozpočet, který podporuje hospodářský růst, zaměstnanost, veřejné služby, investice a posiluje bezpečnost.  Je to rozpočet, který přináší vyšší životní úroveň a je sociálně spravedlivý,“ zdůrazňuje Václav Votava, předseda Rozpočtového výboru PSP ČR.

Podle Václava Votavy se dobré výsledky hospodářské politiky vlády promítly do zlepšení kvality života občanů.  Podařilo se prosadit valorizaci penzí v průměru o 308 Kč, valorizovat příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách o 10 % a daňově ulevit rodinám s dětmi.

Schválený rozpočet také zahrnuje vládní priority včetně zvyšování kvality českého školství, počítá s růstem platů učitelů a nepedagogických pracovníků o 8, respektive 5 %. Zvýší se platy hasičů, policistů a dalších zaměstnanců veřejné sféry o 5 %. Pro další stabilizaci zdravotnictví je významné zvýšení plateb za státní pojištěnce. Platové tarify lékařů a sester narostou o 10 %.

„Vedle podpory soukromé spotřeby rozpočet výrazně posiluje v oblasti investic. Navyšuje investice do vědy, výzkumu, inovací a kromě toho výrazně posiluje výdaje na obranu a bezpečnost,“ říká Václav Votava. U kapitálových výdajů se předpokládá nárůst o 24,5 mld. Kč.

„Velmi pozitivně hodnotím, že vláda Bohuslava Sobotky neustoupila ze svého záměru systematicky snižovat schodky státního rozpočtu,“ řekl Václav Votava, předseda Rozpočtového výboru PSP ČR a dodal, že prioritou sociální demokracie bylo přijmout rozpočet v takové podobě, která bude mít pozitivní vliv na výkon ekonomiky, či dobré fungování veřejných služeb.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama