Ing. Mgr. Irena Ropková

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2016 21:40:00

Jsem přesvědčena, že odvolání ředitele Bártla bylo správné

Jsem přesvědčena, že odvolání ředitele Bártla bylo správné

Radní Ropková kritizuje odvolaného ředitele SPŠ Na Třebešíně. Žaloba proti Praze je podle ní zcela nemorální.

 Soudní spor mezi hlavním městem a bývalým ředitelem Střední průmyslové školy Na Třebešíně Františkem Bártlem o platnost jeho odvolání z funkce, o kterém v únoru v reakci na kauzu šikany rozhodla městská rada, pokračuje zítra u Obvodního soudu pro Prahu 10. Návrh bývalého ředitele na mimosoudní vyrovnání radní hlavního města Prahy pro oblast školství Irena Ropková odmítla a bývalého ředitele za podání žaloby ostře kritizuje.

Bývalý ředitel Střední průmyslové školy Na Třebešíně František Bártl byl ze své pozice odvolán v únoru tohoto roku na základě prokazatelného pochybení, když nedostatečně řešil případ šikany jedné z pedagožek ze strany žáků a předtím hrubě podcenil oblast prevence podobných patologických jevů na škole. Porušení povinností, jež byly řediteli školy uloženy, dokazuje jak závěr šetření magistrátního odboru školství, tak i zpráva České školní inspekce. „Jsem přesvědčena, že rozhodnutí odvolat ředitele Bártla bylo zcela správné a myslím si to i s odstupem deseti měsíců,“ uvedla radní Ropková. „Bývalý ředitel trestuhodným způsobem podcenil prevenci patologických jevů na škole a nekonal řádně v okamžiku, kdy se o jejich výskytu na škole dozvěděl,“ dodává. Ze strany magistrátu přitom měl veškerou potřebnou podporu.

František Bártl však své odvolání považuje za nezákonné a žalobou proti městu i své bývalé škole se domáhá zneplatnění svého odvolání. „Chování pana Bártla je podle mne za hranou. Na místo, aby si sáhl do svědomí a uznal zcela evidentní nezvládnutí funkce ředitele střední školy, snaží se rozhodnutí o svém odvolání zvrátit soudní cestou. Na to má sice právní nárok, nicméně to považuji za zcela nemorální,“ uvedla radní Irena Ropková.

Právní zástupce žalobce byl již informován o odmítnutí žalobcem navrhovaného znění smíru i o dalších jednáních v této věci. „V případě, že bychom panem Bártlem předložený návrh smíru přijali, by v podstatě došlo k uznání toho, že pan Bártl nepochybil, neboť jedním z požadavku žalobce bylo poděkování řediteli za dlouholetou kvalitní práci pro školu. To je však pro mě zcela nepřijatelné. Ředitel jistě v mnoha ohledech dosáhl úspěchů, ale v zásadní chvíli chyboval v záležitosti, ve které nesmí v žádném případě selhat žádný ředitel. Věřím, že soud žalobu bývalého ředitele nakonec zamítne,“ dodala.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama