Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2016 8:39:59

Z 2. Zastupitelstva Středočeského kraje

 Z 2. Zastupitelstva Středočeského kraje

62 zastupitelů zahájilo v pondělí 19. prosince 2. zasedání zastupitelstva, postupně přibyli další.

62 zastupitelů zahájilo v pondělí 19. prosince 2. zasedání zastupitelstva, postupně přibyli další.  V úvodu složil slib zastupitel Zdeněk Milata. Schválena byla mandátová a volební a návrhová komise a také ověřovatelé.

Do programu byly navrženy body Pozastavení vyplacení dotace Středočeským vodním cestám a poskytnutí individuální účelové dotace na zajištění EVVO. Zařazení bylo přijato a program byl schválen. Schválen byl též zasedací pořádek. Dozvěděli jsme se, že 3 členové TOP09 v koalici již nejsou členové TOP09.

K jednacímu řádu se diskutovalo o počtu zastupitelů pro klub. Koalice chtěla snížit počet zastupitelů pro klub na 3, účelově kvůli rozpadu právě TOP09. My předkládali protinávrh, aby zůstali 4 zastupitelé (návrh získal podporu 19 zastupitelů). Pravá TOP09 navrhla minimálně 2. A aby občané měli možnost vystoupit při projednávání každého bodu před hlasováním, nebo na začátku programu, to je ale věc schváleného programu.

Pak se uskutečnila volba předsedy, místopředsedů a členů Výborů, kde jsme informovali, že jsme chtěli 2 zástupce ve Výboru pro dopravu, nakonec nám tam totiž zůstal jen jeden a opozice tam má nejmenší zastoupení. Pravá TOP09 předložila vlastní návrhy, protože není odpovídajícím způsobem zastoupena.

Kovářová se vzdala uvolněné funkce předsedkyně výboru pro dopravu, bude to vykonávat neuvolněně.

Nakonec byl schválen pozměňovací návrh ČSSD a nepodpořen byl návrh TOP09, přijat byl i celý materiál.

Na řadu přišlo projednávání rozpočtu na rok 2017.  V diskusi zkritizoval rozpočet Peřina, malou částku na fondy, shodli jsme se společně na kritice nadměrného očekávání příjmů. My kritizovali i malou investiční činnost, potřebu racionalizace provozních výdajů a požadovali i větší rezervu. Kromě mého vystoupení si k dopravě řekl i Ivan Cinka, že nárůst prostředků je pouze optický, že nebudou stačit prostředky na výkup pozemků pod silnicemi a předložil i návrh klubu na vrácení žákovského jízdného. Krajská vláda potvrdila, že chce fondy tlumit. Diskuse byla bouřlivá a tak si koalice odhlasovala konec rozpravy k rozpočtu. A nedala už mi ani slovoJ.

Neprošel návrh dát 150.000 na Pakt zaměstnanosti, náš návrh vrátit žákovské jízdné také neprošel (18 pro, proti 42), ani návrh ČSSD vrátit žákovské jízdné (18 pro, proti 44).

Radní Peřina navrhl snížit příjmy na daních o 500 mil. Kč, to také neprošlo (18 pro, proti 42).

Rozpočet byl schválen (pro 43, proti 14, zdrželo se 5).

Další finanční záležitosti se týkaly odměn a cestovních náhrad zastupitelů a členů výborů a komisí. Prošel návrh Zdeňka Milaty navýšit odměňování za výkon funkce ve výborech a komisích nečlenům zastupitelstva z 1000 na 1500 Kč.

Podpořena byla dotace z Fondu hejtmana pro městys Mšec. I dodatky zřizovacích listin Krajské správy a údržby silnic.

Blok zdravotnictví začal informací o stavu hospodaření nemocnic. Náměstek Kupka zkritizoval hospodaření zejména kladenské nemocnice, připustil problém s pojišťovnami a jejich skladbou.  Nemocnice čeká restrukturalizace péče. Ostatním nemocnicím ztráta prý nehrozí. 

Vystoupil i ředitel kladenské nemocnice Lemon. Vrátil se k výsledku roku 2015, v kterém je promítnuta zpožděná platba od pojišťovny 2014. Snížila se i další částka od pojišťovny. Dalším důvodem je dlouhodobé podfinancování ze strany pojišťoven. Představil řadu jednání, které absolvovali kvůli narovnání financování. Radní Macháček se vyjádřil ke kumulované ztrátě nemocnice.

Naše zastupitelka Jiřina Fialová shrnula kroky kraje na podporu kladenské nemocnice. Hospodaření se pravidelně projednávalo na Radě kraje, v představenstvech i dozorčích radách. Jednání bylo i s VZP, na Ministerstvu i s ministrem a premiérem. Upozornila, že Kladno má největší obložnost, ale mají nízké základní jmění. Představila i řadu ocenění, které nemocnice za poslední roky dostaly. Diskuse pokračovala s účastí všech klubů. Koalice shazovala vše na minulé 2 levicové vlády, opozice ukazovala, že příčiny jsou ještě z dob vlády ODS.

Pak se schvalovalo odvolání členů představenstev a dozorčích rad a jmenování nových. Zase se v diskusi projevil spor mezi TOP09 a exTOP09. Máme zástupce jen v dozorčí radě Nemocnice Příbram.

Zrušeny byly přes náš nesouhlas (ČSSD pro zrušení hlasovala) regulační poplatky za pohotovosti.

Schváleno bylo kofinancování již rozběhlých projektů vybavení nemocnic v Mladé Boleslavi a Benešově. Zastupitelka Fialová doplnila informaci, že dvě další nemocnice využily podobných výzev a byly již odhlasovány v minulém období.

Zamítli jsme žádost společnosti NISAINVEST o prominutí smluvní pokuty u cyklostezky Psáry – Libeř – Libeň. Změnili jsme též účel poskytnutí individuální dotace – místo prostředků na roční pronájem dvou kontejnerových učeben si je budou v Mníšku pod Brdy kupovat za podpory kraje 1 mil. Kč.

Změněny byly vzorové smlouvy na individuální dotace na smlouvy, které schválilo předminulé zastupitelstvo a které ještě nebyly podepsány - za kraj je tam nový zástupce.

Vzali jsme též harmonogram výzev v rámci programu ITI a informace o upravené verzi Strategie. Zabývali jsme se Středočeským inovačním centrem, jeho činností za rok 2016 a schválili jsme i dotaci na činnost v roce 2017, kdy bude mít SIC výdaje okolo 45 milionů a my ho budeme dotovat cca 26 miliony. Přibydou i nevyužité prostředky z roku 2016.

Byl přijat i návrh na pozastavení vyplacení dotace na činnost spolku Středočeské vodní cesty, z. s. i když jsme se zdrželi, protože byl materiál na stůl a tvořil ho jen jeden list.

Poté byly schváleny aktualizace plánu investic i zásobník projektů.

3 majetkové operace (bezúplatný převod, úplatný převod a směna) ukázaly na malou akceschopnost současného náměstka, bylo běžné projednat desítky majetkových bodů. Diskutovalo se i o koncepci nakládání s majetkem. Náměstek přiznal, že neví, jaký má kraj zbytný majetek, že má jen nějaký seznam a bude pátrat dál. Přitom seznam zbytného majetku existuje.  Náš zastupitel seznámil přítomné, jak se „hospodařilo“ za vlády ODS, kdy se lukrativní majetek prodával jen s vyvěšením na desce před úřadem.

Ve školství byly prominuty odvody a penále za porušení rozpočtové kázně Kutnohorské Tour o.s. a spolku DFK Mnichovo Hradiště.

Schválili jsme smlouvy o kofinancování projektů na zateplení subjektů v sociální oblasti. Z kultury byly schváleny změny zřizovacích listin, zákonné prostředky na navýšení mezd v pověřených knihovnách i závěrečný dodatek o zápůjčce muzeu na dostavbu skanzenu v Přerově nad Labem.

Z životního prostředí byl schválen plán rozvoje vodovodů a kanalizací se změnou 2016 a vyhodnocení plnění plánu odpadového hospodářství. Dále byla podpořena obec Nepomuk, žádala o dotaci necelých 250.000 Kč z havarijního fondu na kofinancování analýzy rizik skládky v obci.

Nepodpořili jsme město Kladno, které žádalo o dotaci z havarijního fondu na úhradu nákladů souvisejících s odstraněním následků havarijního úniku ropných látek v areál PEMMOL. Ne řeklo i zastupitelstvo.

Podpořili jsme naopak v rozporu s většinou zastupitelů žádost obce Chotěšice o změnu účel dotace z akce „vodovod“ na „kanalizace a ČOV“.  Nesouhlasili jsme s pověřením výboru pro životní prostředí a zemědělství, aby místo úředníků připravoval stanoviska pro vyjádření kraje, mají uvolněného předsedu výboru, ať si to dělá. Návrh ale prošel.

Vyhodnotili jsme soutěž „My třídíme nejlépe“ v roce 2016, soutěž má 4 kategorie podle počtu obyvatel. Schváleny byly také individuální dotace environmentálním centrům. Nebyl podpořen (my pro to hlasovali) návrh ČSSD, aby byl připraven materiál o aktivní roli kraje při dostavbě D6.  Pak již byla vzata na vědomí zpráva o činnosti Rady, přísedící Krajského soudu a harmonogram zasedání Zastupitelstva. Bude 7. 3., 25. 4. a 27. 6.

.

  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama