Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2017 8:08:06

Jak jsem vystupoval k rozpočtu Středočeského kraje na rok 2017?

Jak jsem vystupoval k rozpočtu Středočeského kraje na rok 2017?

Vystoupení k projednávání rozpočtu na rok 2017 na Zastupitelstvu Středočeského kraje 19. prosince 2016.

Dnes budeme projednávat též rozpočet na rok 2017, na kterém jsme začali pracovat ještě v rámci předchozí krajské Rady, nicméně doznal řady změn. Po stránce příjmové je vysoce nadhodnocené očekávání příjmů o 12,2 %. Vychází zřejmě z poměrně vysokého růstu ekonomiky. Ten však v posledních měsících slábne a výhled na příští rok i s ohledem na vývoj v okolních zemích a ve světě tak příznivý není. Navíc vnímám rozpor mezi řadou stran v koalici, kteří jsou na vládní úrovni v opozici – tam totiž tvrdí, žer ekonomika tak úspěšná nebude, že přinos EET bude negativní apod. Zastupitelé KSČM by proto volili opatrnější model s tím, že při příznivějším vývoji se dají prostředky dodatečně přerozdělit.
Po stránce výdajové nejde cestou úplné sebevraždy, tedy cestou škrtů provozních výdajů, s čímž šermovaly v minulém období ODS a STAN-TOP 09. Vítáme, že se poskytly v řadě kapitol prostředky pro organizace na schválené navýšení mezd i že se pokračuje v navyšování prostředků na opravy a údržbu, zejména ve školství, sociální oblasti, v kultuře. Nevidíme ale stopu po racionalizaci provozních výdajů a vidíme i nárůst neúčelově volných prostředků.
 
Kriticky také přistupujeme ke škrtům ve vlastní investiční činnosti, na níž je vyčleněno pouze 270 mil. Kč proti 490 milionům v původním schváleném rozpočtu na rok 2016. To je v rozporu s cílem podpořit právě investicemi rozvoj kraje. A škrtnuty jsou některé projekty, které jsme podporovali, jako např. nákup zámku v Přerově nad Labem. Navíc jsou nedostatečné finance na projektovou přípravu, zejména v dopravě (jen 30 mil).
 
Posilovali bychom v souladu s prohlášením rady i rezervu kraje, navíc bychom jí vázali na nějaké procento daňového příjmu. A podobně je možné pracovat i s částkou na fondy jako nějaký poměr z daňových příjmů. Navíc chybí při projednávání rozpočtový výhled.
 
 Klub nesouhlasí ani s neposkytnutím prostředků na úhradu žákovského jízdného či na úhradu pohotovostních poplatků ve zdravotnictví a na zastupitelstvu předloží vlastní návrh řešení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama