PhDr. Matěj Stropnický

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2017 18:36:00

Vláda nesmí rezignovat na sociální bydlení

Vláda nesmí rezignovat na sociální bydlení

Vyjádření předsedy Strany zelených Matěje Stropnického k aktuální situaci ohledně zákona o sociálním bydlení:

Sotva premiér Sobotka představil 10 svých hlavních priorit na rok 2017, jeho straničtí kolegové a ministři Chvojka s Marksovou na jednu z nich vzápětí rezignovali. Jde o zákon o sociálním bydlení. Ministerstvo práce ho totiž v poslední verzi razantně okleštilo. Obce už nemají mít povinnost zajistit dostatečný sociální bytový fond. Můžou to udělat dobrovolně, ale není vůbec jasné, co by je mělo k tomu motivovat. K čemu je ovšem zákon, jehož plnění je dobrovolné?

Smyslem zákona o sociálním bydlení je, aby se bydlení stalo nárokové, jako je třeba zdravotní péče. Ministerstvo nyní navrhuje, aby na to vznikl nový státní úřad - Centrum pro sociální bydlení. Bude mít krajské pobočky a kontaktní pracoviště po celé republice stejně jako úřad práce. To je finančně velmi náročné a byrokratické řešení. Ministerstva financí a pro místní rozvoj přitom od původní verze zákona požadovala, aby nepřinesl žádné nové výdaje. Těžko tedy očekávat, že se koalice shodne byť i na okleštěné verzi.

Sobotkovi se tak jeho priority začínají už po pár dnech drolit. Nemá-li se z nich stát jen cár papíru, musí vláda schválit sociální bydlení už v lednu. Jinak zákon nebude mít šanci absolvovat celé legislativní kolečko. Jedině přijetí tohoto zákona může zabránit byznysu s chudobou.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama