MUDr. Gabriela Pecková

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2017 19:15:00

Argumentace o posilování rodiny se nejeví jako úplně přesvědčivá

Argumentace o posilování rodiny se nejeví jako úplně přesvědčivá

Projev na 54. schůzi sněmovny 11. ledna 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o nemocenském pojištění:

Když probíhalo druhé čtení tohoto návrhu, tak mě na tomto místě zastoupila moje milá kolegyně paní poslankyně Markétka Adamová, protože jsem byla služebně mimo republiku.

Ten návrh se zdá být věcně jednoduchý, ale on je složitý konstrukčně. Sestává totiž ze tří zcela odlišných - můžeme říci kapitol. Každý den jsme tu účastni toho, jak dlouhá vystoupení zde probíhají, jak dlouho projednáváme návrhy, které obsahují jenom jednu problematiku. Není tedy divu, že návrh, který obsahuje hned tři, může činit problémy. Někteří poslanci by totiž rádi podpořili třeba jenom jednu nebo dvě jeho části, zatímco se třetí mají problémy. Já myslím, že nemusím připomínat, že ta první část se týká otcovské dovolené, ta druhá dobrovolných hasičů a ta třetí změkčení podmínek pro přiznání sirotčích důchodů.

Musím říci, že například TOP 09 většinově má problém s otcovskou dovolenou, protože si myslíme, že to zakládá na nerovnost směrem k živnostníkům, problémy směrem k zaměstnavatelům, a argumentace o posilování rodiny se nejeví jako úplně přesvědčivá.

Na druhou stranu, co se týče dobrovolných hasičů, tam problém nemáme, rádi bychom tuto část podpořili. Během projednávání ve výboru ovšem se objevila otázka, co jiné dobrovolnické pomáhající organizace, které jsou vlastně ve stejném postavení, ve stejné situaci, a proto byly podány pozměňovací návrhy paní kolegyně Pastuchové, která by ráda rozšířila účinnost pro vodní záchranáře a horskou službu. Nicméně ani tady, pokud bychom toto podali, nevyčerpáme zcela všechny tyto pomáhající dobrovolnické organizace, takže je otázka, jak s tímto návrhem naložit.

Já jsem přesvědčena o tom, že jsme schopni zpracovat lepší variantu, lepší formu, a proto bych si dovolila navrhnout vrácení do druhého čtení.

Já vám děkuji za pozornost.

Pokud samozřejmě tento můj návrh neprojde, pokračovala bych dále s přečtením usnesení garančního výboru a navržením procedury s následným hlasováním.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama