Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2017 21:19:36

Zdražování odpadů? Ne, není nutné, chyba je …

Zdražování odpadů? Ne, není nutné, chyba je …

Informace o připravovaném zdražování odstraňování odpadů občany i města zneklidňuje. Zdražování však ale není nutné. Většina odpadů je hodnotnými surovinami a je třeba jako suroviny je využívat! Stačí jen odpadům vrátit jejich cenu!

 Ministerstvo životního prostředí páše svými kroky v oblasti legislativy odstraňování a nakládání s odpady na přírodě a životním prostředí nevyčíslitelné škody . Odpadům vzalo jejich hodnotu a je to znát.

Doplácí na to především občané naší země a to doslova a do písmene. Stále jen platí a platí. Bohužel zahraničním vlastníkům odpadářských firem! Nevím jak kdo, ale žádnou větší firmu likvidující odpady s českými vlastníky neznám.

MŽP zavedením tzv. „zpětného odběru“ ukládá povinnost těm, kteří chtějí vyhodit již nepotřebné věci, aby je předali kolektivním systémům na sběrných místech. Bohužel zdarma a na to lidé neslyší. Přitom peníze za odstranění odpadů platí i výrobce nebo ten, kdo uvádí na trh a také platí konečný spotřebitel, který nový výrobek kupuje. Proč není původce odpadu - věcí na vyhození - motivován určitou částkou za předání ve sběrnách?

Příkladem ze života například motoristů je skutečnost, že pokud kupujete nové pneumatiky, vezmou vám staré zpět v rámci zpětného odběru. Pokud ale likvidujete auto jako celek pneumatiky už do stejného režimu nepatří! Přitom výrobce nebo dovozce za jejich likvidaci zaplatil! Kde skončily jeho peníze? Kdyby existovala malá vratná záloha, nepovalovaly by se staré pneu na ulicích a v přírodě.

Třídění odpadů je další skutečností k zamyšlení. Všichni chtějí po občanech třídit, což je ve své podstatě správné, ale je to zadarmo. Proč? Vždyť tříděný odpad může svozová firma již po menších úpravách prodat! Proč není motivován především občan - původce? Často je dokonce vynucováno třídění i sankcemi.

MŽP provedlo například i opatření k omezení přebírání kovových odpadů od občanů, což vedlo ke snížení sběru takových odpadů. Koho dnes napadne zadarmo sbírat plasty, papír, plechovky od nápojů a další odpady? Téměř nikoho. Zadarmo ani kuře nehrabe.

Podívejme se například do sousedního Německa, kde zálohování obalů je samozřejmostí a nikde se nepovalují. Nakládání s ostatními věcmi, kterých se německý občan zbavuje je v úplně jiném režimu. Proč to jde v jiných zemích, kde lidem šetří za likvidaci odpadů a současně poskytují odměnu za vrácené suroviny a v ČR to nejde? Záleží na kvalitě lidí vybraných do pozic, kteří proces ovlivňují.

Čtenáři, zvažte, koho je třeba na jakém postu vyměnit a jak škody napravit. Seznamte se s hodnotovou ekonomikou na adrese privatismus.eu, kde najdete odpovědi na současné problémy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama