Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2017 20:36:00

Ázerbájdžán je dnes po Ruské federaci druhým největším dodavatelem ropy do České

Ázerbájdžán je dnes po Ruské federaci druhým největším dodavatelem ropy do České

Ministr Jan Mládek v čele podnikatelské delegace podpořil na česko-ázerbajdžánském bussinnes fóru prohloubení hospodářské spolupráce obou zemí.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes v hlavním města Ázerbájdžánu Baku zahájil společně s ministrem hospodářství Ázerbájdžánu Šachinem Mustafajevem česko-ázerbájdžánské bussinnes fórum, zaměřené na zprostředkování kontaktů českých firem s ázerbájdžánskými partnery.

Stalo se tak v rámci jeho dvoudenní pracovní návštěvy Ázerbájdžánu, kam ho doprovází dvacetičlenná mise českých podnikatelů, zástupců bank a dalších institucí.  Podnikatelské mise, kterou MPO zorganizovalo ve spolupráci s Komorou pro hospodářské styky se zeměmi SNS, se účastní především firmy z oboru energetiky a finančního sektoru, stavebnictví, dopravy, chemického průmyslu, strojírenství, zemědělství, zpracovatelského průmyslu a farmacie.

Ministr Jan Mládek dnes v rámci své pracovní cesty jednal i se svými oborovými kolegy – ministrem hospodářství Šachinem Mustafajevem, ministrem financí Samirem Šarifovem a s viceprezidentem státní ropné společnosti SOCAR Jašarem Latifou.

„Ázerbájdžán je dnes po Ruské federaci druhým největším dodavatelem ropy do České republiky, dodává téměř třicet procent naší celkové spotřeby ropy. Je tak jedním z klíčových garantů energetické bezpečnosti České republiky. Vzhledem k diverzifikační ekonomiky, dynamickému rozvoji Ázerbájdžánu a jeho průmyslového a vědecko-technického potenciálu jsem přesvědčen, že přichází čas pro daleko hlubší posílení spolupráce i v dalších sektorech ekonomiky. Proto jsou tu s námi zástupci českých podniků a věřím, že příležitosti podpoří i jednání smíšené hospodářské komise, jejíž závěrečný protokol podepíšeme zítra, " upřesnil ministr Jan Mládek.

Ministr hospodářství Ázerbájdžánu Šachin Mustafajev vysoce hodnotil současnou ekonomickou kondici České republiky, její úspěšnou průmyslovou výrobu a roli, jakou v evropské ekonomice hraje. Představil nové projekty Ázerbádžánu zaměřené na diverzifikaci hospodářství, například výstavbu železničních koridorů v severojižním směru do Íránu jako důležitého hospodářského partnera země, a ve východo-západním směru z Číny přes Ázerbájdžán a Gruzii směrem do Turecka a východní Evropy. Ministr Mládek uvedl řadu sektorů mimo oblast energetiky, v nichž by se české firmy mohly na ázerbájdžánském trhu etablovat, ať už jde o rozvoj dopravy a infrastruktury, ekologizaci měst, dodávky segmentů pro zpracovatelský průmysl, potravinářství či farmaceutický a chemický průmysl, ale i rozvoj turistiky. Představil též Českou republiku nejen jako významného producenta, ale i bránu na půlmiliardový společný evropský trh a zemi otevřenou zahraničním investicím.    

Při jednání s ministrem financí Samirem Šarifovem hovořil Jan Mládek i o důsledcích poklesu ázerbájdžánského manatu a prognózách dalšího vývoje ázerbájdžánské měny ve vztahu k cenám na trhu s ropou.

Při jednáních s Jašarem Latifou,  viceprezidentem společnosti SOCAR, která je nejvýznamnější ázerbájdžánskou státní firmou, byl důležitým tématem rozvoj těžby zemního plynu. Ázerbájdán připravuje zahájit těžbu v nových nalezištích v Kaspickém moři ve druhé polovině příštího roku a po dobudování plynovodů vedoucích mimo území Ruska a Ukrajiny by tak mohl ještě významněji zásobovat český a evropský trh nejen ropou, ale i plynem.

Zítra povede Jan Mládek jednání s místopředsedou Národního shromáždění Valehem ?lasgarovem a s náměstkem ministra energetiky Natigem Abbasovem. Partneři se v rozhovorech zaměří zejména na nové a realizované infrastrukturní projekty a na plány Ázerbájdžánu na obnovu výrobní základny ve snaze oživit ekonomiku poškozenou klesajícími cenami ropy a krizí v regionu.

V rámci návštěvy českých podnikatelů se dnes uskutečnilo čtvrté zasedání česko-ázerbájdžánské Smíšené komise pro hospodářskou, vědecko-technickou a kulturní spolupráci. Předsedou české strany byl náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba, ázerbájdžánskou stranu vedl náměstek ministra ekonomiky Sahil Babayev.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama