Otto Schwarz, MUDr

  • KDU-ČSL
  • Praha 2
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2017 12:56:08

K reportáži České televize o zastavení "privatizace" obecních bytů v Praze 2.

K reportáži České televize o zastavení "privatizace" obecních bytů v Praze 2.

V rámci pořadu Reportéři ČT byl 16.1.2017 odvysílán příspěvek "Prodej bytů jen pro někoho". Autorka uvedla řadu zkreslených informací, některá zásadní fakta naopak zcela pominula. K tématu byl zaslán dramaturgovi pořadu Marku Wollnerovi tento dopis:

Vážený pane Wollnere,
pod názvem "Prodej bytů jen pro někoho" odvysílala dne 16.1.2017 Česká televize v rámci pořadu REPORTÉŘI ČT příspěvek redaktorky Stáňi Raupachové o pozastavení procesu prodeje obecních bytů v Praze 2. Jako člen zastupitelstva této městské části a bývalý zástupce starostky pro hospodářskou činnost a prodej majetku z let 2013-2014 musím konstatovat, že se jednalo o reportáž velmi neobjektivní. Paní redaktorka se evidentně seznámila s problematikou tzv. „privatizace“ obecních bytů velmi povrchně a jednostranně, jinak by se nemohla dopustit řady tvrzení, která jsou v rozporu se snadno ověřitelnými fakty.

Pro ilustraci: Prodej, který v roce 2011 radnice s velkou pompou ohlásila, však nabral jiný směr. Byty totiž Praha 2 svým nájemníkům nabízí za tržní ceny jako volné, jako by v nich už dlouhé roky nebydleli.“  

Způsob ocenění prodávaných bytů jako volných byl ovšem zakotven v pravidlech prodeje hned od začátku, včetně možné slevy pro stávající nájemce až do výše 30% při závazku byt po dobu až deset let nepřeprodat. V tomto volebním období „přidala“ stávající politická garnitura zájemcům o odkup ještě slevu ve výši 13%. Jednalo se o další vstřícný krok k zájemcům o odkup, ovšem za cenu výrazné ekonomické újmy městské části v řádu až stovek milionů. Paní redaktorka nezmínila, že téměř všichni, kteří byt koupili se slevou 13%, ho následně přeprodali  (někdy se ziskem až 180%). Tabulka z katastru nemovitostí je přitom snadno dostupná, jako součást zápisu zářijového jednání zastupitelstva Prahy 2.

Celkové pojetí „reportáže“ směřovalo evidentně pouze k jedinému: účelové dehonestaci jednoho člena vedení radnice. Nikde však nezaznělo, že dotyčný byl pouze jedním z 18 členů zastupitelstva MČ Praha 2, kteří další pokračování prodeje nepodpořili! Paní Raupachová nezmínila ani stanovisko Odboru veřejné správy a kontroly Ministerstva vnitra ČR z listopadu 2016, které způsob prodeje bytů v Praze 2 výrazně zpochybnilo. Tento dokument jsem jí přitom v průběhu listopadového jednání zastupitelstva, kde natáčela, osobně nabízel.

Pokud je na straně redakce pořadu REPORTÉŘI ČT zájem seriozně přiblížit divákovi téma, které skutečně už řadu let hýbe částí veřejnosti i politickou scénou v Praze 2, měl by být dán prostor oběma stranám. Především těm, kteří nesou za způsob prodeje obecního majetku nejen politickou, ale především trestně-právní odpovědnost.

Musím konstatovat, že reportáž paní Raupachové vyzněla v podobě, jak byla odvysílána, jako pouhá honba za „senzací“ za každou cenu, což je veřejnoprávního media naprosto nedůstojné. A dokonce se vůbec nebojím konstatovat, že i zavánějící „politickou objednávkou“.

S pozdravem

MUDr. Otto Schwarz, člen zastupitelstva Prahy 2


Na vědomí: ing. Petr Dvořák, MBA, generální ředitel ČT

                     Rada České televize
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama