Mgr. Bc. Roman Sklenák

  • SOCDEM
  • Líšeň
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2017 11:37:40

Navrhli jsme vyšší valorizaci důchodů, proti jako jediné hlasovalo hnutí ANO

Navrhli jsme vyšší valorizaci důchodů, proti jako jediné hlasovalo hnutí ANO

Vládní novela zákona o důchodovém pojištění prošla v rámci projednávání Sněmovnou garančním Výborem pro sociální politiku. Obsahuje zastropování věku odchodu do důchodu na 65 let.

Poslanci schválili pozměňovací návrh Romana Sklenáka, kterým se upravuje valorizační mechanismus důchodů. Jeho cílem je zabezpečit vyšší valorizaci vzhledem k růstu životních nákladů důchodců a k růstu reálných mezd. Proti tomuto návrhu hlasovali jako jediní poslanci Babišova hnutí ANO.

Předseda Poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák v rozpravě zdůraznil, že zvyšování důchodů je jednou z dlouhodobých priorit sociální demokracie. „Pokud jde o valorizaci  vzhledem k růstu životních nákladů, dnes se přihlíží k celkovému indexu spotřebitelských cen domácností, který bývá často nižší než index cen domácností důchodců. Podle mého návrhu by se při valorizaci uplatnil vždy ten index, který bude vyšší,“ vysvětlil Roman Sklenák. Dále navrhl, aby se při zvyšování důchodů zohlednila polovina růstu reálné mzdy. „Dnes se uplatňuje pouze třetina, což má za následek, že s přibývajícími roky výplaty důchodu jeho poměr k úrovni mezd postupně zaostává,“ zdůvodnil Roman Sklenák.

Pozměňovací návrh Romana Sklenáka je v souladu se závěry Odborné komise pro důchodovou reformu, na jejíž práci se podílí zástupci celého politického spektra. Podpořilo ho také ministerstvo práce a sociálních věcí. „Tato úprava přináší zajištění lepší životní úrovně všech důchodců. Proto jsem navrhl uplatnit její účinnost k 1. srpnu tohoto roku. Nová pravidla tak mohou být použita pro stanovení pravidelného zvyšování již od ledna 2018,“ doplnil Roman Sklenák.

Návrh získal podporu většiny členů Výboru pro sociální politiku. „Nepřekvapilo mě, že se při hlasování zdrželi zástupci TOP09 a ODS, i když k návrhu vyjádřili jisté sympatie. Je však zarážející, že jako jediné šlo otevřeně proti zvyšování důchodů hnutí ANO a hlasovalo proti,“ podivil se Roman Sklenák.

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše bude mít prostor svůj postoj zdůvodnit. Vládní novela zákona o důchodovém pojištění míří v Poslanecké sněmovně do druhého čtení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama