Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2017 12:15:48

Nenasytná církev se těší na darovaný majetek

Nenasytná církev se těší na darovaný majetek

"Náboženství vytvořilo bohatství a majetek, ale dcery nakonec pohltily matku" (sv. Augustin). I v roce 2017 bude pokračovat tažení církví za dalším majetkem, o který usilují v rámci tzv. církevních restitucí.

 "Náboženství vytvořilo bohatství a majetek, ale dcery nakonec pohltily matku" (sv. Augustin). I v roce 2017 bude pokračovat tažení církví za dalším majetkem, o který usilují v rámci tzv. církevních restitucí. 

V prosinci církve obdržely pravidelný vánoční dárek - přibližně dvoumiliardovou splátku, již čtvrtou v pořadí. Dáreček budou církve dostávat až do roku 2043, po kterém by si již měly hospodařit bez státního příspěvku. Ten tvořil v minulém roce dalších 1,445 miliardy korun.

Katolická církev očekává během jara získání téměř sta procent nemovitého majetku v hodnotě cca 75 miliard korun, tedy majetku, o který se nevedou soudní spory. Doposud církev dostala zpět více než 70 procent, lesy jsou prý navráceny již z 90 procent.

Nejvíce si církev brousí zuby na majetek (pole, lesy a tak dále) ve vlastnictví státu -tedy obhospodařovaný především Státním pozemkovým úřadem a Lesy České republiky. Na SPÚ bylo v polovině ledna evidováno 3515 výzev k navrácení majetku, z toho 544 jich bylo ve Středočeském kraji. Úřad vydal již celkově 7864 rozhodnutí, které se týkaly 125 staveb a téměř 89 000 pozemků v celkové výměře přes 60 000 ha. Vydáno bylo 29 staveb a skoro 13 800 pozemků ve výměře větší než 11 200 ha.

Lesy České republiky evidovaly k polovině ledna 2017 celkem 2304 výzev k vydání majetku v počtu 49 255 pozemků a 1392 staveb. Uzavřeno bylo 2067 dohod o vydání nárokovaného majetku v rozsahu 18 598 pozemků o celkové výměře 79 829 ha a 255 staveb.

Nenasytnost církve ale nezná mezí. Přestože součástí »narovnání« je i dar – náhrady v celkové výši 59 miliard korun, žalovaly kraje, obce i další fyzické a právnické osoby o vydání dalších majetků. A to nejen kostelů, kapliček, ale i třeba škol a nemocnic. Kraje se začaly jako nepovinné osoby bránit a pomohl jim i Nevyšší soud, který v červnu 2016 v přelomovém rozhodnutí řekl, že církevní restituce se krajů netýkají ani zprostředkovaně. Církve pak na základě jednání České biskupské konference s Asociací krajů oficiálně od sporů s kraji ustoupily. Ale obcím ustoupit nehodlají a i další osoby mají sporů dosud plnou hlavu. Kvůli restitucím se tak vedou stovky soudních sporů. Přestože známe již první rozsudky, naprostá většina sporů ještě rozsouzena není. Čeká je tedy nejen nejedno horké léto, ale často i mnohaletá nejistota.

»Pozorně jsem si prostudoval dějiny papežství, inkvizice, řeholních řádů – nepřetržitý boj o majetek a moc,« řekl jednou režisér Zdeněk Troška. A jak je vidět, měl skutečně pravdu. Snad jako malá náplast pomůže schválení zdanění tzv. církevních restitucí, pokud návrh komunistů nebo Jihočeského kraje projde… A pokud ne, dívejme se aspoň pořádně na to, kdo jak hlasuje…  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama