ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2011 23:48:31

V Brně byl představen Středoevropský technologický institut CEITEC

V Brně byl představen Středoevropský technologický institut CEITEC

Za přítomnosti náměstka ministra školství Ivana Wilhelma, hejtmana JMK Michala Haška a dalších osobností byl 7. 6. 2011 představen projekt Středoevropského technologického institutu CEITEC.

Středoevropský technologický institut CEITEC za 5,2 miliardy korun vyroste do tří let v Brně. Peníze na vybudování evropského centra vědecké excelence získaly společně brněnské vysoké školy a výzkumné instituce z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Institut, který propojí výzkum v přírodních vědách a technických oborech, bude využívat na 600 vědců a více než 1200 studentů, ale i české a zahraniční firmy. Pomůže také dosáhnout špičkové úrovně současnému základnímu i aplikovanému výzkumu v celé ČR.

Hejtman Hašek vyjádřil radost z toho, že tento sen připravovaný řadu let, se stal skutečností: „Fakticky potvrzuje úlohu Brna a jižní Moravy jako jedničky mezi regiony v České republice v oblasti podpory vědy, výzkumu a inovací. Středoevropský technologický institut do našeho regionu přivede další vědce. Předpokládám že do budoucna naváže na sebe další firmy, které se budou zajímat o moderní technologie a vzniknou nová pracovní místa. To je závazkem pro region. My se budeme snažit v našem regionu vědce udržet. Znamená to například kvalitnější infrastrukturu a také intenzivnější boj za přímé letecké spojení do Brna. Řada špičkových vědců z celého světa bude mít zájem o práci v Brně, pokud samozřejmě budou dopravně dostupní,“ zdůraznil hejtman Hašek.

Připomenul také, že Jihomoravské centrum mezinárodní mobility financuje příchod špičkových vědců. „V posledních třech letech jsme investovali jako jediný kraj v zemi sto milionů korun do této aktivity v rámci projektu SOMOPRO. Na červnovém zasedání krajského zastupitelstva budu předkládat návrh, aby tento program pokračoval opět za přispění Evropské unie. Na další tři roky uvolníme z krajského rozpočtu sto milionů korun. Jsou to peníze, které se jižní Moravě, Brnu a především vědě a výzkumu bohatě vrátí,“ uvedl hejtman Hašek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama