Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2017 21:09:42

Zastupitelstvo nepodpořilo předfinancování sociálních služeb

Zastupitelstvo nepodpořilo předfinancování sociálních služeb

V úterý 31. ledna se konalo 3. (mimořádné) zastupitelstvo Středočeského kraje.

 V úterý 31. ledna se konalo 3. (mimořádné) zastupitelstvo Středočeského kraje. Bylo svoláno zejména kvůli rozdělení obdržené dotace na poskytování sociálních služeb v roce 2017. Středočeský kraj obdržel totiž od MPSV v prvním kole téměř 973 milionů Kč a chce je rychle rozdělit všem poskytovatelům, aby měli finance hned na začátku roku. Brzké obdržení prostředků umožnila nová vyhláška.

Podpořeno bylo 513 žádostí z 522, kraj si nechává 15 milionů Kč jako rezervu, rozdělení bylo podpořeno napříč politickým spektrem. Dle předkladatelky by tento včasný model financování měl fungovat i v příštích letech.

Komunisté však navrhli doplnit usnesení o vytvoření systému předfinancování sociálních služeb, který by umožňoval jednoduše reagovat na situace, kdy prostředky z MPSV nebudou poskytnuty včas, např. vlivem neschválení státního rozpočtu po podzimních parlamentních volbách. Vládnoucí koalice sice slíbila, že v tom případě bude problém řešit, ale pro systémový krok se neodhodlala. Pro návrh KSČM tak hlasovalo jen 11 zastupitelů, nebyl podpořen ani klubem ČSSD. Poskytovatelům sociálních služeb tak místo jistoty zbývá jen ten příslib „mělo by to tak fungovat i nadále.“

Další diskuse se strhla v bodě Různé, kdy klub KSČM seznámil přítomné se stanoviskem středočeských komunistů k postupu krajské koalice ve Středočeském kraji v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Komunisté kritizovali personální čistky, které se v nemocnici dějí a mají dopad i na zaměstnanecké kolektivy. Řada členů vládnoucí koalice pak obhajovala čistky špatným hospodařením nemocnic a stížnostmi pacientů, pochopení pro personální změny vyjádřili ale i někteří zastupitelé za ČSSD.

V diskusi se řešil i cestovní ruch, zejména sporem mezi bývalým náměstkem Karlem Horčičkou a novým náměstkem Vítem Rakušanem, a nadhozeno bylo téma zámku v Přerově nad Labem, o který již vedení kraje nemá zájem – bude se na základě návrhu ČSSD řešit na příštím zastupitelstvu. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama