Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2017 9:09:33

Prodej bytů v Písnici dokončen – politiky u vesla občané nezajímají

Prodej bytů v Písnici dokončen – politiky u vesla občané nezajímají

Dlouhé měsíce bojovali obyvatelé pražského sídliště Písnice a Bělocerkevské ulice ve Vršovicích proti prodeji bytů, ve kterých bydlí, a přilehlých pozemků, na nichž je postavena např. mateřská škola či vybudováno dětské hřiště.

 Jako komunistická poslankyně a zastupitelka hlavního města Prahy jsem se zúčastnila mnoha demonstrací, svolaných rozhořčenými občany, kteří bránili střechu nad hlavou. Interpelovala jsem předsedu vlády, ministra financí i pražské radní a žádala, aby se situací zabývali a lidem pomohli. Předseda vlády sliboval, ministr financí odpovídal argumenty, které polostátní firma ČEZ, jež byty prodávala, sama sepsala. Hlavní město, které jsem požádala, aby byty odkoupilo, přehodilo míček na městskou část se slibem půjčky, přičemž vědělo, že po MČ Libuš žádá nemožné.


Přitom byty byly postaveny v 80. letech jako podnikové, pro zaměstnance převážně energetických závodů. Lidé zde odpracovali stovky hodin zdarma na zlepšení prostředí, investovali vysoké částky do bytů a domů. Měli příslib, že po určitém počtu odpracovaných let u zaměstnavatele a splacení bytů formou nájemného, na ně byty budou převedeny. Jenže přišel listopad 89 a místo nájemníků byly byty zdarma převedeny do vlastnictví ČEZ. Nastalo zvyšování nájmů, aniž by firma do řádné údržby bytového fondu investovala, od 90. let pak i první záměr prodeje. Situace byla tehdy jiná, ČEZ slíbil nájemníkům, že byty prodá do jejich vlastnictví, a to za zbytkovou cenu. Občané založili bytové družstvo, vzali si nevýhodné úvěry a prodávali pod cenou chaty a auta, jen aby vyhověli zrychlenému řízení. V roce 2003 však firma couvla a prodej nerealizovala. Zklamaní občané tak přišli o značný majetek. Již tehdy se v této lukrativní lokalitě plánovala trasa metra D. Nebylo náhodou právě toto důvodem prodej odsunout s vidinou značného zisku pro ČEZ bez ohledu na nájemníky?


Dnes, jak jsme se dověděli z médií, byla neprůhledná a nemravná privatizace dokončena. Pozemky a byty, v nichž bydlí více jak tři tisíce občanů, získal finančník Pavol Krúpa. Jistota bydlení a spravedlnost jde stranou, zisk a chladnokrevnost vyhrává, pochybnosti o průhlednosti a transparentnosti zůstávají. Volání občanů o pomoc nevyslyšela ani vládní koalice, ani koalice na pražské radnici. Až se ve volbách bude ČSSD, ANO či KDU-ČSL ucházet o hlasy voličů a slibovat hory doly, vzpomeňme si na to. Nezapomeňme, jak občany po volbách, nejen v tomto případě, bez mrknutí hází přes palubu.

Marta Semelová (poslankyně PS PČR a předsedkyně Klubu zastupitelů Zastupitelstva hl. m. Prahy za KSČM)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama