TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2011 11:12:00

Kaslová: Vzdělání, kariéra i děti? Možné to je

Kaslová: Vzdělání, kariéra i děti? Možné to je

Řada českých žen by chtěla mít titul z vysoké školy, dobře placenou práci, a k tomu spokojenou rodinu. Doba, kdy bylo třeba volit jedno na úkor druhého, je pryč. Díky flexibilním formám práce mohou mít Češky vše.

Na vysokých školách a univerzitách v současné době studuje přibližně 200 000 českých žen. V době, kdy studium ukončí a před jméno si budou moci napsat vysněný titul, bude většině z nich mezi 24 a 26 lety. A brzy nastane otázka – zakládat rodinu nebo, startovat kariéru?

Je přirozené, že ženy, které investovaly do svého vzdělání, chtějí poté dosáhnout na odpovídající platy. Během studia příliš pracovních zkušeností nezískaly a cítí, že je co dohánět. Nicméně potřeba napracovat roky a nepřerušit kariéru by neměla být důvodem proč odsunovat založení rodiny.

V tom mohou mladým Češkám, nejen vysokoškolačkám, vyjít vstříc zaměstnavatelé. Zákoník práce nabízí řadu variant flexibilní práce, které zaměstnankyním umožní pečovat o děti a zároveň do určité míry vykonávat svoji práci. Nyní této možnosti, nejčastěji v podobě zkráceného úvazku, využívá ale jen necelých 9  % práceschopných žen.

Příklad zemí západní Evropy, kde jsou počty žen na částečných úvazcích o desítky procent vyšší, ukazuje, že i u nás by při využití dostupných legislativních možností flexibilní práce mohlo být skloubení rodinného a profesního života snazší. Vysokoškolačkám na prahu třicítky by se tím ušetřilo stresující rozhodování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama