JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2011 16:36:50

Předražená dopravní letadla CASA konečně našla aspoň nějaké „uplatnění“

Předražená dopravní letadla CASA konečně našla aspoň nějaké „uplatnění“

Armáda je využije k přepravě koní. A opravdu to není vtip. Místo toho, aby letouny sloužily českým vojákům v Afghánistánu, poletí zítra na palubě čtyři koně Převalského z pražské zoo do Mongolska.

Vypadá to po dlouhé době na dobrou zprávu: Vojenská dopravní letadla CASA, která nás vyšla na téměř čtyři miliardy korun, konečně našla aspoň nějaké „uplatnění“. Armáda je využije k přepravě koní. A opravdu to není vtip. Místo toho, aby letouny sloužily českým vojákům v Afghánistánu, poletí zítra na palubě čtyři koně Převalského z pražské zoo do Mongolska.

Tento osud letounů CASA skvěle zapadá do celé frašky, v níž hrají hlavní role předražená letadla a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, která za jejich nákupem stojí – i když se dnes tváří, že o ničem neví.

Jen stručné shrnutí: Letadla CASA vyšla Českou republiku na téměř čtyři miliardy korun. Armáda je údajně nechtěla. Letouny mají problémy s chybnou navigací. Nedokážou udržet letovou výšku. Mají nedostatečný systém ochrany proti raketám. Nevejde se do nich moderní opancéřovaný kontejner KPCO, který měl být velkou pomocí našim vojákům v Afghánistánu. Náčelník generálního štábu rozhodl, že letouny nejsou připraveny k nasazení tamtéž a nebudou zde v tomto roce nasazeny.

Technické závady měly být odstraněny do konce dubna, termín se však neustále odkládal až na 15. června. Kvůli špatně postavené smlouvě navíc ministerstvo obrany nemůže španělskou stranu nějakým způsobem sankciovat.

Tím se dostáváme znovu k Vlastě Parkanové. Opakovaně jsem v době rozhodování o nákupu tehdejší ministryni obrany vyzýval, ať tento podezřelý projekt zastaví, ale nikdy mne nevyslyšela. Dnes od rozhodnutí pořídit letouny CASA dává alibisticky ruce pryč.

Teď nezbývá než doufat, že koně Převalského neskončí kvůli problémům s chybnou navigací úplně někde jinde než v Mongolsku. Kdo ví. Možná by stálo za to naložit na palubu i Vlastu Parkanovou. Jejího odchodu ze všech politických funkcí, které zastává, se totiž jinak asi jen tak nedočkáme... 

A pokud by dokázala pečovat o zvířata – ať už v Mongolsku, nebo i jinde – byla by jistě užitečnější než v naší Poslanecké sněmovně.

Petr Hulinský
Místopředseda Výboru pro obranu a bezpečnost PSP ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama