Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2011 12:00:00

Politici z čeledi klíšťatovitých

Politici z čeledi klíšťatovitých

Vládní politici jsou často označováni za prasátka mlaskající u korýtek. Toto přirovnání, ale není vůči vepřům vůbec fér. Současná vládní koalice připomíná spíše klíšťata, o která nikdo nestojí, ale není vůbec snadné se jich zbavit.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE To, že současná vládní skvadra lidem pije krev, je známý fakt. Při známkování vlády veřejností dostala čistou nedostatečnou. Věří jí posledních 10 procent důvěřivých lidí, což je při tak zoufalém počínání ještě vcelku dost. Pokud by zde byla elementární politická kultura, musel by Nečas po odhalení, že největší vládní strana chtěla ze státních peněz financovat svou kasu, rezignovat. Drobil, neopatrný to místopředseda za ODS po dlouhém váhání odešel, aby se mohl očistit, resp. byl očištěn.

Před časem Kristýna Kočí pronesla na její slavné nahrávce větu: „My máme justici. „My“ v kontextu nahrávky znamená Petr Tluchoř a jeho ODS. To, jak se celkem okatě zametají kauzy politiků pod koberec, je dostatečným důkazem, že tenkrát opravdu nemystifikovala. V sobotu tato možná už zapomenutá věta nabrala úplně jiný rozměr. Tentokráte nebyla justice zneužita na záchranu nešikovného jedince, co rozkrádal státní stamiliony a byl při tom někým přistižen. Minulý týden byla zneužita v boji proti oponentům vlády, aby protiústavně zakázala stávku odborů. Je to velmi nebezpečný precedens. Pokud to vládě tentokráte prošlo, bude se k podobným krokům uchylovat čím dál častěji, jak bude i právě díky podobným krokům přibývat odpůrců.
Odklad stávky byl velmi rozumný krok a pro vládu možná i nečekaný. Nelze vyloučit, že Kalousek a spol. předpokládaly neústupnost odborů a následné žaloby, které by naše „nezávislá“ justice jistě rychle a „správně“ rozhodla. Pravděpodobnost, že vláda měla nějaký sofistikovaný plán, je opravdu malá. Stejně jako v případě reforem dělá pouze nahodilé kroky, aniž by tušila, co bude krokem dalším, natož co prvním krokem způsobí.
Alarmující je vyhrožování vládních představitelů policií. Ta by měla být naprosto nezávislá, a pokud by snad opravdu tvrdě zakročila proti stávkujícím odborářům, budeme vědět že „mají“ i ji. Ona je ale po skoro ročním působení Radka Johna v naprostém rozkladu a odboráře spíše podporuje. Pokud se nenajdou nějací „snaživci“, neočekávám vážnější střet odborářů s policií.

Klíšťaty je krouceno a kýváno, ale stále drží, jako by se nic nedělo a naopak ještě snaží nakazit společnost nenávistí. Máme nenávidět chudé, lidi bez práce, důchodce, levičáky, odboráře atd. Bohužel se jim to poměrně daří. Označení „levičák“ získalo takový pejorativní význam, že se jedná téměř o nadávku. Ostuda jakou Nečas s Kalouskem dělají pravici, samozřejmě posouvá mezi nadávky i označení „pravičák“.
Hostitele opustí až za tři roky, kdy už budou dostatečně nakrmena. Alespoň si tím jsou jisti koaliční poslanci. Napětí ve veřejnosti ale neustále sílí. Plánovaná stávka určitě není poslední akcí. Vzhledem k neústupnosti vlády se asi dočkáme i generální stávky a demonstrací. Předpokládám, že se to opět odbyde nějakým prohlášení o lůze.
Postup vlády je velmi nezodpovědný. I prezident namísto zklidnění nastalou situaci ještě více eskaluje. Kalouskova vulgární básnička ukazuje aroganci, úroveň a způsob uvažování současné koalice.  Tato vláda nás paradoxně táhne směrem k Řecku, před kterým tolik varovala. Nečas má štěstí, že Češi snesou daleko více než Řekové, ale i tak si velmi zahrává. Jakmile totiž dojde trpělivost, klíštěti se urve hlavička, následky nenásledky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama