Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2011 10:24:53

Lobkovický palác nechat v českých rukou

Lobkovický palác nechat v českých rukou

»Nerozprodávejte český majetek, zastavte prodej Lobkovického paláce!« vyzvala v průběhu včerejších interpelací premiéra Petra Nečase (ODS) poslankyně Marta Semelová (KSČM).

Vláda v květnu odsouhlasila záměr ministerstva zahraničí prodat Spolkové republice Německo barokní Lobkovický palác, v němž sídlí německá ambasáda. »Němci považují tento palác za součást svých dějin a léta usilují o to, aby ho vlastnili. Jak vidno, teď se jim to zřejmě podaří, neboť vláda honem běžela, tak říkajíc, v předklonu německé straně vstříc,« uvedla Semelová a vyzvala vládu k zastavení prodeje této historické budovy. »Lobkovický palác je součástí českých dějin a měl by v českých rukou zůstat,« dodala poslankyně.
Záměr české vlády vysvětlil její předseda skutečností, že Německo jako jeden z mála důležitých partnerů ČR nemá u nás vlastní budovu a právě Lobkovický palác má pro Spolkovou republiku historický význam spojený s r. 1989. »Z balkónu této budovy oznamoval tehdejší ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher stovkám východoněmeckých uprchlíků, že cesta na Západ je volná,« prohlásil Nečas. Dalším důvodem je podle něj to, že ČR disponuje v Berlíně nadrozměrnou a provozně náročnou budovou zastupitelského úřadu a Německo nabídlo České republice lukrativní pozemek v diplomatické čtvrti. »Objekt, který má obrovské finanční náklady na provoz a který je nadrozměrný pro naše účely, by byl nahrazen moderním objektem. Součástí této smlouvy by byla i výměna za Lobkovický palác a celkově by to znamenalo plus pro český státní rozpočet,« shrnul Nečas. Zdůraznil přitom, že vláda zatím schválila pouze záměr nikoliv rozhodnutí.

Zdroj: Haló noviny, 17.6.2011

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama