ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2017 13:54:04

Alternativní svět

Alternativní svět

Článek pojednává o vztahu virtuálního (alternativního) a reálného světa. Poukazuje na příčiny, proč často utíkáme do světa, který je utvářen na sociálních sítích.

  Sociální sítě. Fenomén dnešní doby. Jedná se o jev, který je poměrně nový. Různé sociální sítě si však lidé utváří již dlouho. Tedy pokud budeme uvažovat v klasickém pojetí získávání přátel, které znáte fyzicky. Dnes je však stále častější virtuální přátelství pomocí internetových sociálních sítí typu Facebook nebo Twitter. Záměrně uvádím tyto dvě sítě, protože jsou v našich podmínkách nejrozšířenější. Jak fyzická síť, tak i virtuální má společný základ. V síti máme různé typy přátel. Některé známe více a jiné méně. Internetová síť se však ukazuje jako velice problematická ve vztahu k reálnému světu. Sama o sobě totiž dala vzniknout alternativnímu světu, který je naprosto odlišný od normálního světa. Lidé, kteří ještě nemají tolik vytvořenou kritickou rozlišovací schopnost tak snáze podlehnou klamu, který se na takových sítích vytváří.   Dnes již není pochyb o tom, že jsme závislí na digitálních technologiích. Ovládají náš reálný život. Mnoho lidí si život bez internetu (já trochu také) nedokáže představit. Podobné je to například s televizorem, který má „téměř“ každá domácnost. Jak nás postupně ovlivňuje závislost na digitalizaci, tak se stále hlouběji odtrháváme od klasického reálného žití. Stále více jsme vtahováni do jiného světa klidu a falešného bezpečí. Přeci jen na internetové sociální síti se cítíme bezpečněji. Píšeme zprávy na klávesnici, získáváme různé informace. Jak jsme zahleděni do tohoto jiného světa, tak nám uniká svět reálný. Mnoho psychologických i sociologických výzkumů ukazuje, že bychom mohli být (a byli) šťastnější, kdybychom si od digitalizace propojeného falešného světa mohli odpočinout. Jenže zavřít třeba Facebook je pro mnoho lidí doslova utrpení. Jako kdybyste byli bez ruky. Začnete pociťovat klasické příznaky abstinenčního syndromu.   Alternativní svět, který je nám předkládán pomocí sociálních sítí neslouží jen Vám, ale slouží zejména sběratelům velkých dat (big data), která jsou pečlivě u Facebooku archivována a posléze předávána soukromým korporacím. Ty Vám poté nabízí reklamu podle toho, na co jste lidově řečeno „klikli“. Je to díky další fázi kapitalistického vývoje globalizace. Tato inovace má totiž za úkol další kolo honby za spotřebou. Možná si ani neuvědomujte, že když někomu něco „lajknete“, tak už je tento váš krok zaznamenán. Vy se však cítíte šťastně, protože jste vyjádřili svůj obdiv třeba nad vloženým obrázkem. Nemáte totiž jinou možnost, jak tento pocit vyjádřit.   Opět se vracím k vytváření nové reality, o které jsem psal na začátku. Realita je to sice krásná, báječná, bezstarostná, ale o to víc zrádná. Tato umělá realita s fyzickou realitou lidského žití má společného jen pramálo. Pravá realita je oproti tomu tvrdá, často nelítostná. Snad právě proto často hledáme útěchu na internetových sociálních sítí, protože je máme po ruce rychleji, než klasické přátele z reálného světa.  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama