Marian Keremidský, Mgr.

místopředseda SPOZ
  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2017 15:31:00

"Sjednocování" společnosti není nic jiného než podřízení se politickým stranám

 "Sjednocování" společnosti není nic jiného než podřízení se politickým stranám

Někteří protikandidáti Miloše Zemana v prezidentském klání tvrdí, že na rozdíl od současného prezidenta budou občany „sjednocovat“.

V každých přímých volbách, kdy jeden kandidát zvítězí a druhý prohraje, je jasné, že ta „poražená“ část se s vítězným kandidátem smiřuji o něco hůře (jako například v případě posledních  voleb amerického prezidenta). Většinový systém navíc vytvoří  ve výsledku mnohdy velmi těsnou většinu a v USA dokonce na počet voličů získala poražená kandidátka o něco více hlasů než vítězný Donald Trump.

Toto vše by bylo celkem jasné a pochopitelné, kdyby se z tvrzení o „sjednocování“ společnosti nestalo „klišé“, kterým se zaštiťují téměř všichni protikandidáti Miloše Zemana a takto na prezidenta útočí. Zapomínají však dodat, že prezident se těší stále větší podpoře občanů a na jeho stranu se přidávají (nejen podle ohlasů na sociálních sítích) i jeho tehdejší nevoliči.  Stejně tak je třeba říct, že slova o tzv. nesjednocujícím prezidentovi vypouštějí  většinou ti, kteří se nikdy s výsledky první přímé prezidentské volby nesmířili a kteří mnohdy i litují, že byla přímá volba prezidenta tehdy zavedena.

Prezident volený Parlamentem je totiž přesně to, co těmto kritikům chybí. Prezident, který je loutkou politických stran a jejich zákulisních dohod (koneckonců nedůstojnost některých voleb prezidenta Parlamentem toho bylo v minulosti jasným důkazem).

Já osobně za některými prohlášeními kandidátů na prezidenta o tom, že budou „sjednocovat“ společnost vidím úplně jiný jejich vzkaz voličům a to, že:  „budeme vždy a ve všem poslouchat politické strany a staneme se postupně pouhými kladeči věnců".

A to Miloš Zeman nebyl a zcela jistě nebude.

Marian Keremidský, 1.místopředseda Strany Práv Občanů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama