Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2017 14:39:01

Vyjádření starostky města k dnešní stávce řidičů MHD v České Lípě

Vyjádření starostky města k dnešní stávce řidičů MHD v České Lípě

Chápu, že řidiči chtějí stávkou poukázat na nízké mzdy, ale pokud v České Lípě nevyjel ani jeden autobus, tak si řidiči řeší tento svůj problém na úkor dětí, které se nedostaly do škol, a zaměstnanců, kteří nedorazili do práce.

To není cesta, která vede ke vstřícné dohodě. Lidé dnes marně čekají na zastávkách na příjezd autobusů, nemají informace o stávce. Jsou tedy za oběti, protože město má zajištění služeb MHD řádně vysoutěžené tak, aby občané měli možnost komfortně cestovat do práce, školy či nemocnice. Zodpovědnost za tuto službu veřejnosti nesou i řidiči. Město Česká Lípa má zase odpovědnost platit za objednané služby, což je ročně 35 milionů korun. Dnes město ale řádně objednanou službu pro občany České Lípy nedostalo, takže zcela jistě dojde na smluvní pokutu podle uzavřené smlouvy.

Řidiči poukazují na to, že se obstruují jednání o jejich platech. Nic takového se ale neděje. Od začátku roku jednáme o tom, že město musí zaplatit další peníze na dorovnání platů řidičů, jak stanovuje nařízení vlády. Ale platit budeme z veřejných peněz, takže musíme mít přesně spočítáno a zdůvodněno, kolik korun a na co pošleme. Tomu se věnujeme od ledna a rozhodně nechceme nikoho šidit – ani řidiče. K vládnímu nařízení jsme nedostali návod, jak kompenzovat navýšení mezd dodavatelům MHD. Nemůžeme vyslat někam miliony korun z rozpočtu města bez řádného právního zdůvodnění. Některé informace signalizují, že minimální mzdy stanovené nařízením vlády řidiči mají. Až tedy bude ten nárok srozumitelně vyčíslený, vyplatíme ho. Mrzí mě, že nikdo se neptal na to, kde v jednání o doplatku jsme a jestli tedy je vůbec důvod k takovému nátlaku, jakým je stávka. Dozvěděl by se, že jsme jen malý krok od vzájemné dohody a dorovnáme nároky zpětně, takže nikdo nepřijde ani o korunu, na kterou  má dle nařízení vlády nárok. Podle mého názoru tedy není důvod stávkovat ani vystavovat lidi riziku neomluvených absencí nebo zdravotních komplikací. Pro mě osobně je to dost významný signál pro všechna budoucí jednání o zajištění MHD ve městě.  

Mgr. Romana Žatecká, starostka České Lípy 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama