Věra Maříková

1.místopředsedkyně krajské organizace
  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2017 15:00:00

Přijdeme o národní bohatství?

Přijdeme o národní bohatství?

Lithium, velmi lehký a měkký kov, který lze krájet nožem. Dobře vede elektrický proud a teplo, proto je využíváno k výrobě baterií a akumulátorů.

Bylo objeveno roku 1817 švédským chemikem Johannem Arfvedsonem v aluminosilikátových horninách petalitu. Elementární lithium se uplatňuje v jaderné energetice, kde v jistých typech reaktorů slouží roztavené lithium k odvodu tepla z reaktoru. V současné době patří lithiové baterie a akumulátory  k velmi perspektivním prostředkům pro dlouhodobější uchování elektrické energie a jejich využití v elektronice stále silně roste.

Využití lithiových akumulátorů se plánuje pro elektromobily, hybridní motory nebo automobily. Další využití lithia je ve farmacii. Lithium, přesněji jeho soli, jsou součástí léků pro utlumení bolesti. Poslední velké využití lithia je při výrobě porcelánu, speciálních bezpečnostních skel nebo při výrobě hliníku. O lithiu se dnes hovoří jako o druhé ropě.

Česká republika má to štěstí, že na jejím území v Krušných horách pod povrchem Cínovce leží lithium, společně s cínem a wolframem v hodnotě tří bilionů korun, což je téměř 6% světových zásob lithia. Žádný jiný tak velký zdroj v Evropě neexistuje. Což by byla naprosto skvělá informace, kdyby nehrozilo, že toto národní bohatství bude vytěženo a vyvezeno za hranice našeho státu a my bychom z toho nic neměli, jak se v minulosti stalo a kupovali bychom zpět drahé hotové výrobky.

Na Cínovci v Krušných horách jsou jedny z největších světových ložisek lithia, podle odhadů jde o milion tun lithia v hodnotě 3 biliony korun, pokud by těžbu lithia provedla státní firma a peníze ze zisků odvedl do státního rozpočtu, pak bychom mohli smazat státní dluh v hodnotě 1,6 bilionu korun. Z České republiky se tak stála lithiová velmoc.

Lithium se dá těžit dvěma způsoby a to povrchově z odkaliště nebo hlubině. Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ miliardáře a filantropa Karla Janečka bude těžit lithium z odkaliště v krušnohorském Cínovci. Získali už všechna potřebná povolení. V odkališti je lithium za 2 miliardy. Hlubině ho chce  těžit australská firma European Metals, která zde provádí průzkumné vrty a již podepsala memorandu s firmou HE3DA o využití vytěženého lithia k výrobě baterií. Zájem australské firmy o české lithium však vzbudilo vlnu nevole, jelikož se občané bojí, že lithium bude vyvezeno do zahraničí a stát z národního bohatství nebude opět nic mít.

Pavel Kavina, ředitel odboru surovinové politiky MPO se nechal slyšet v pořadu Otázky Václava Moravce, že ministerstvo průmyslu má zájem na tom, aby lithium jako surovina byla využita komplexně a aby vznikla přidaná hodnota, která zůstane v České republice a bylo by ideální kdyby tato surovina byla zpracována na našem území do podoby až třeba lithiových baterií.

Toho si určitě všichni moc ceníme, ale přeci jen pro Českou republiku by bylo nejvýhodnější, kdyby těžbu prováděl státní podnik, jelikož jak už bylo zmíněno zisky by šly do státního rozpočtu. Proč tedy průzkumné vrty nedělá státní podnik Diamo, který by těžbu mohl provádět a poté se lithium nezpracovává u nás až do podoby produktu? Přijdeme díky liknavosti vlády zas o národní bohatství a bude těžbu provádět privátní zahraniční firma?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama