Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2017 10:28:34

Třešňová alej v Dolní Libchavě už kvete

Třešňová alej v Dolní Libchavě už kvete

Záchrana klasických odrůd stromů je jedním z motivů výsadby třešňové aleje v Dolní Libchavě. Dalším je snaha přispět ke zkrášlení prostředí zdejším obyvatelům. V druhé polovině dubna stromořadí dosadili členové městského Výboru pro životní prostředí.

„Loni jsme měli v plánu využít především nedávno znovuobjevenou zdejší odrůdu „Perla z Bezdězu“. O tu je však takový zájem, že ji zahradnictví nemají k dispozici. Dosazujeme tedy Napoleonovu chrupku, která vznikla jako náhodný semenáč v Německu koncem 18. století.  Dnešní výsadbou bychom rádi založili novodobou tradici výsadby alejí a navázali tak na dobu národního vzepětí na přelomu 19. a 20. století, aktivity neoficiálně někdy nazvané druhým národním obrozením. Jednotlivci, okrašlovací spolky a obce mnohdy za vydatné pomoci školní mládeže a jejích učitelů začali tehdy po celé zemi v duchu motta: „Vlast jako rozkvetlá zahrada“ vysazovat stromy, často ovocné, zakládat sady, parky a stromořadí“, říká PhDr. Miroslav Hudec, předseda výboru.

Dosadba dolnolibchavské aleje proběhla v úterý 18. dubna v rámci letošních akcí k oslavě Dne Země. Se členy Výboru pro životní prostředí se výsadby stromů zúčastnila také místostarostka Alena Šafránková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama