Lukáš Šimčík

Asistent poslance a náměstka hejtmana Ústeckého kraje.
  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2017 17:57:01

Několik scénářů vývoje politiky po demisi vlády Bohuslava Sobotky

Několik scénářů vývoje politiky po demisi vlády Bohuslava Sobotky

Zamyšlení se nad dalším vývojem vrcholné politiky ČR po demisi vlády Bohuslava Sobotky.

Dnes 2.5.2017 předseda vlády Bohuslav Sobotka veřejně vyhlásil demisi vlády. Je to důsledek politiky, do které se svými neopatrnými kroky vmanévroval sám. Nic jiného mu v podstatě nezbývalo. Kdyby odvolal A. Babiše z vlády, udělal by z něho mučedníka a preference ČSSD by znovu klesly a hnutí ANO vzrostly. Pokud by jej ve vládě nechal, tak díky předchozí rétorice, by utvrdil ostatní, že je politikem slabým a důsledkem by znovu byl pokles preferencí ČSSD a posílení hnutí ANO. Tímto krokem sice vyřešil současnou situaci tak, aby nedošlo k přímému posílení hnutí ANO, otázkou však zůstává, co bude dál. Otěže v řešení této situace totiž přešly do rukou někoho jiného. V následujících řádkách si nastíníme některé varianty, které mohou nastat.


  1. Varianta – Bohuslav Sobotka předá demisi prezidentu České republiky a ten pověří sestavením nové vlády předsedu 2. nejsilnější strany v posledních volbách, tedy Andreje Babiše. Tomu se teoreticky mohlo podařit sestavit vládu za pomocí KDU-ČSL, KSČM a několika dalších poslanců (nabízí se poslanci Úsvitu, či několik členů ČSSD jenž vedou osobní boj s B. Sobotkou a oznámili svůj konec v ČSSD) Do konce volebního období tedy dovládne A. Babiš jako premiér a ČSSD se ocitne v opozici. Trochu to připomíná rok 1948. Už vidím jak na nás z obrazovek kouká A. Babiš se slovy "Právě jsem se vrátil z hradu..."

  2. Varianta – Miloš Zeman přijme demisi a složí úřednickou vládu jako po demisi Petra Nečase. Bohuslava Sobotku co nejvíce potrápí a několikrát si do něho kopne. Stále mu neodpustil jeho zradu během volby prezidenta a stále mezi nimi probíhají vyostřené spory. Do úřednické vlády může dosadit lidi, které doporučí A. Babiš, protože ten jej veřejně podporuje a těší se prezidentovi přízně.

  1. Varianta – Po podání demise si poslanecká sněmovna odhlasuje své rozpuštění a do 60ti dnů musí proběhnout nové volby. Zajímavá varianta, ale pro ČSSD dle současných preferencí ne úplně výhodná. Velkým mínusem pro ČSSD je to, že všechny ostatní politické strany mají již volební kampaně v plném proudu a ČSSD ještě ani neodstartovala. Než začne, mohlo by najednou být už po volbách a ty by bez kampaně a za současné situace dopadly pro současnou největší vládní stranu tragicky.

  2. Varianta – Prezident Zeman přijímá demisi, ale vládu nechává dovládnout do řádných voleb. Je to finančně i organizačně nejméně náročná varianta. Navíc jde pouze o 5 měsíců. Pro ČSSD je to i varianta nejpříznivější. Během 5ti měsíců se může ledacos stát, A. Babiš může začít být stíhán, mohou se objevit nové skutečnosti a vše může velmi zahýbat volebním výsledkem.

  3. Varianta – Prezident Zeman přijímá demisi Bohuslava Sobotky a pověřuje jej sestavením vlády nové a současnému premiéru se podaří sestavit novou vládu bez A. Babiše. Způsobů jak jí vytvořit je mnoho, avšak vzhledem k současným vztahům mezi jednotlivými stranami nevypadá žádná varianta realisticky. Jedna z variant je i vytvořit vládu se stejnými stranami, ale bez A. Babiše by hnutí ANO, které funguje velmi autoritářsky do vlády znovu nešlo a A. Babiš se ministerstva financí nevzdá. Tak či tak je tato varianta málo pravděpodobná, protože mě v tuto chvíli nenapadá nic, co by se muselo stát, aby pan prezident znovu pověřil Bohuslava Sobotku novým sestavením vlády.

  4. Varianta - Prezident Zeman demisi nepřijme jako neopodstatněnou a bude trvat na tom, aby se vládní koalice sešla a dohodla mezi sebou.

Která z variant nastane nám ukážou následující dny. Je možné že se objeví varianta úplně jiná, co nás všechny zaskočí.


Lukáš Šimčík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama