Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2011 12:00:54

Nutná náprava Kalouskova »dítěte«

Nutná náprava Kalouskova »dítěte«

Za poslední tři roky hl. m. Praha snížilo počet výherních hracích přístrojů o 2300, avšak za stejný časový úsek navýšilo ministerstvo financí počet videoterminálů o 5270. Nyní je šance tento hazard omezit, klub KSČM v ZHMP požádal primátora o řešení.

Jedním z vážných problémů, s nimiž se potýká naše hlavní město, je hazard. Dopady jsou značné, a to nejen na hráče samé. Jeden gambler způsobí podle průzkumů vážné potíže 10–15 lidem ve svém okolí. Rodině, která se potýká s dluhy a často kvůli tomu čelí lichvářským firmám a exekutorům. Přátelům, u nichž bývá patologický hráč vysoce zadlužen, ale i zaměstnavateli. Zoufalství, lži a podvody, rodinné tragédie, sebevraždy. Za posledních 20 let se kasina a herny rozrostly v hlavním městě jako houby po dešti. Stačí pár kroků a setkáváme se s blikající reklamou, která zve k získání pohádkových výher bez práce, bez námahy. Tato pozvání ale znamenají i životní prohry. To vše bez omezení. Z hazardu se postupně stává běžně dostupná hra, ohrožující nejen naše děti a mládež. I když právě tato skupina patří mezi nejohroženější. Tři procenta 16letých hrají víc než jednou týdně. Jejich závislosti nahrává možnost, i když oficiálně zakázaná, podepsat dlužný úpis a vypůjčit si peníze přímo v hernách. Nehrají však pouze mladí. Gamblerství propadají tátové od rodin, lidi, kteří nemají práci, ti, kteří jsou zadlužení a potřebují rychle sehnat peníze na další a další splátky a hypotéky. O tom všem by mohli vyprávět psychologové a psychiatři, k nimž dochází stále víc těch, kteří už svou závislost na hraní nezvládají.
V ČR se prosází 130 mld. korun ročně, 98 mld. je proplaceno na výhrách. 1360 patologických hráčů se léčí, 550 jich je hospitalizovaných. Samozřejmě to dost stojí. Podle odhadů odborníků přesahují výdaje 46 mld. korun. Zahrnuty jsou náklady na zdravotnictví, sociální oblast, na řešení kriminality těch, kteří prostě »musí« jít hrát a nemají na to.
Osobně jsem pro maximální omezení hazardu ze strany státu, kraje či obce. Uvítala jsem proto rozhodnutí Ústavního soudu na podnět obce Chrastava o tom, že obec sama může povolit, omezit či zakázat provozování heren, včetně videoterminálů. Uvítala jsem i schválení příslušného zákona v Poslanecké sněmovně. Do této chvíle totiž platilo, že obec mohla povolit či zakázat provoz pouze výherních hracích přístrojů, videoterminály a kasina jsou totiž pod gescí ministerstva financí. Co to znamená v praxi v naší metropoli? Například to, že snaha pražských zastupitelů o omezení hazardu ministerstvo financí permanentně narušovalo. Za poslední tři roky hl. m. Praha snížilo počet výherních hracích přístrojů o 2300, avšak za stejný časový úsek navýšilo ministerstvo financí počet videoterminálů o 5270. Kde byly zrušeny herny s výherními hracími přístroji, byly ministerstvem financí okamžitě povoleny provozovny s videoterminály. Pod gescí ministerstva financí jsou i kasina, kterých je v současné době v naší metropoli 146, tj. jednou tolik, co v Moskvě a Londýně dohromady. Před třemi roky jich bylo v naší metropoli pouhých 46. V mnohých z nich navíc dochází s největší pravděpodobností k praní špinavých peněz.
Rozhodnutím Ústavního soudu a schválením zmíněného zákona vznikla pro obce, včetně Prahy, šance hazard výrazně omezit. To jsem také požadovala v interpelaci na primátora Prahy, který mi přislíbil, že se záležitostí bude zabývat. Náš klub bude sledovat konkrétní kroky.   Mgr. Marta Semelová předsedkyně klubu KSČM v ZHMP

Zdroj: Haló noviny, 28.6.2011
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama