ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2017 12:00:36

Super riziko

Super riziko

Článek reaguje na nedávné teroristické útoky v Londýně a snaží se je analyzovat z pohledu rizikové společnosti sociologa Ulricha Becka

 

Nedávné teroristické útoky v Londýně (je nutné podotknout, že poslední dobou se útoky vyskytují právě zde) dávají tušit, že riziková společnost přechází do své vyšší fáze. Tuto podobu současnosti můžeme nazvat super rizikovou společností. V zásadě jde o to, že s naprosto propojeným a volným světem dochází k přesunu rizika po celém světě. Riziko jako takové volně překračuje hranice, protože jsou naprosto otevřené. Letecká doprava, která propojuje každičký kout světa, rovněž nahrává šíření rizika. Přestože se od 11.9.2001 v letecké dopravě mnohé změnilo, tak šiřitel rizika bezpečně procestuje klidně celou planetu. Ten, kdo se hodlá rozšířit riziko, které dříve nebo později přetransformuje v nějaký barbarský čin, není identifikován dříve, než se riziko přetransformuje v hmatatelné a viditelné následky. Teprve po zhmotnění myšlenek a jasného cíle šiřitele rizika pochopíme, že s propojeným světem, který nazýváme globalizací, roste i počet míst, kde se necítíme v bezpečí.

S postupujícím propojením světa rovněž ubývá míst, kde se riziko nemůže vyskytovat. V poslední době se samotné riziko převtělilo i do globálního oteplování a zhmotněním tohoto procesu jsou teplotní výkyvy, silné bouře, hurikány atd. Jelikož je globální oteplování celoplanetární, tak volně prostupuje hranice států. Něco podobného se přihodilo při otevřených hranicích na souši. Při neexistenci hraničních kontrol se zvýšilo riziko natolik neúměrně oproti dobám s kontrolami, až je to tristní. Riziko nějakého teroristického útoku tím pádem vzrostlo natolik, že jej můžeme nazvat globálním terorismem. Podobně jako u zhmotněných rizik u globálního oteplování, tak i globální terorismus dokáže volně prostupovat hranice. Zpočátku nositele rizika neznáte a nikdy si nepřejete, abyste jej potkali, ale posléze v médiích spatříte následky zhmotnění rizika teroristy. Mnoho mrtvých a raněných. Vše má za cíl lidstvo šokovat a zastrašit. Zde je nutné připustit fakt, že za nárůst rizikové společnosti si může lidstvo samo, když rizikům nechává volný prostor a nijak se je nesnaží regulovat. Pokud by se civilizace snažila globální rizika eliminovat, tak by se zcela jistě obyvatelé světa cítili bezpečněji.

Riziko proudí po celém světě jako tekutina. Její proud je někdy silný, jindy slabší. Často vytváří turbulence. Lidstvo se bojí o svůj osud a má strach z budoucnosti. Nikdo neví, co nás v budoucnosti čeká. Sice existují scénáře, které se snaží odhadnout různé směry vývoje, ale i tak se v době globálních přeměn nelze přesně trefit. Současná podoba světa však ukazuje na fakt, že riziko, které jsme si jako civilizace vytvořili díky moderní technologii, nás ovlivňuje každý den. Nikdy totiž nevíme, zda se něco přihodí u nás. To je problém současné rizikové společnosti. Neodhadneme, zda nositel rizika ohrozí nás, naše blízké nebo celé státy. Ať už se jedná o teroristu nebo následky globálního oteplování. To je alfa a omega nastupující super rizikové společnosti, do které právě vstupujeme.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama