ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2017 17:38:00

Jako by se obecně známý žhář stal šéfem hasičů...

Jako by se obecně známý žhář stal šéfem hasičů...

Interpelace na 57. schůzi sněmovny 8. června 2017 na ministra zahraničních věcí:

Vážený pane ministře, já se na vás obracím ve věci postoje České republiky k nedávné volbě do orgánů Organizace spojených národů. Ve stručnosti. OSN má komisi pro práva žen. Jejím členem se relativně nedávno stala i Saudská Arábie. Jinak řečeno, na práva žen má mimo jiné dohlížet země, kde ženy například stále nesmí řídit automobil, bez povolení muže nesmí cestovat ani se vzdělávat. Je to země, která rovnoprávnost neuznává, snahy o práva žen potlačuje a obecně uplatňuje drakonické středověké tresty jako bičování a popravy mečem.

Podle šéfa neziskové organizace při OSN Watch je zvolení Saudské Arábie do této komise zhruba stejné, jako by se obecně známý žhář stal šéfem hasičů. Členy této komise volí zástupci zemí, které jsou členy Hospodářské a sociální rady OSN. Tedy i Česká republika. Hlasování je sice tajné, přesto je zjevné, že pro Saudskou Arábii muselo hlasovat minimálně pět členských států Evropské unie.

Nejenom mě by asi zajímalo, jak hlasoval zástupce České republiky. My se domníváme, že pokud česká vláda ve svém středu jednu z nejhlasitějších bojovnic za ženská práva, tedy paní ministryni Marksovou, tak snad nemůže její spolustranický kolega z téže vlády připustit jiné hlasování, než proti přijetí Saudské Arábie.

Mé kolegyně realistky proto v tomto smyslu oslovily Ministerstvo zahraničních věcí podle zákona 106, o svobodném přístupu k informacím. Odpověď, pokud ji zestručním, byla ve smyslu, že o hlasování neexistuje záznam, protože bylo tajné a tím pádem ministerstvo nic neřekne.

Vážený pane ministře, vláda této republiky je volena občany této republiky. Jim je také odpovědna a má zastávat jejich názory a jejich postoje. Podle našeho názoru tedy máme právo vědět, jaký postoj Česká republika a prostřednictvím našeho zástupce v OSN, tedy vlastně i každý z nás, v takto citlivé otázce zastává. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Já se proto ptám, jak hlasoval zástupce České republiky při volbě Saudské Arábie do komise pro práva žen. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama