Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2017 11:52:00

Nevím, čím si to školství zasloužilo, ale poplatky jsou zbytečně vysoké

Nevím, čím si to školství zasloužilo, ale poplatky jsou zbytečně vysoké

Projev na 57. schůzi sněmovny 9. června 2017 k Vládnímu návrhu zákona o elektronické identifikaci:

Já nemám s tímto zákonem vůbec problém. Myslím si, že ho potřebujeme, je to zákon, který propojuje jednotlivé databáze a umožňuje jednotlivým, řeknu státním organizacím sahat do databází. Ale na co chci upozornit a co mám pocit, že se významně množí, tak je jakési zvyšování nejenom pokut, ale i různých poplatků.

Nevím, čím si to školství zasloužilo, ale podíváte-li se do té tabulky, tak to jsou poplatky za různé registrace v kategorii sto tisíc korun. Přijetí žádosti o udělení státního souhlasu právnické osobě působit jako soukromá škola sto tisíc korun, přijetí žádosti o udělení akreditace pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace nebo žádosti o změnu této akreditace sto tisíc korun poplatek. Je tam těch sto tisíc korun několikrát, vždycky se to týká školství. Přijetí žádosti o udělení tuzemského povolení podle zákona o vysokých školách, poskytování zahraničního vysokoškolského vzdělávání na území České republiky sto tisíc korun. Přijetí žádosti o udělení tuzemského oprávnění podle zákona o vysokých školách k poskytování zahraničního vysokoškolského vzdělávání na území České republiky sto tisíc korun. Jsou to poplatky, které jsou podle mne zbytečně vysoké. Nevím proč, státní kase nevím jak moc to pomůže. Jsou tam i takové jednotlivosti, které se budou týkat i možná většího množství lidí, přijetí žádosti o uznání odborné kvalifikace dva tisíce korun. Může to někomu přijít, že to vlastně je normální, že ty tisícikorunové, desetitisícikorunové a pětadvacetitisícikorunové poplatky, že to vlastně nic není, ale když se dnes podíváte do legislativy, je to téměř v každém zákoně.

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Máte pravdu, pane poslanče. (Děkuji). Opravdu vás vyzývám, abyste se ztišili, abychom navodili důstojnou atmosféru k projednávání tohoto bodu, abychom slyšeli, co vůbec pan poslanec říká.

Poslanec Petr Bendl: Téměř v každém zákoně řešíme buď poplatky nebo pokuty, které jdou poměrně hodně nahoru a byť na jednu stranu říkáme, že nás daňové zatížení občanů trápí a že chceme, aby bylo co nejnižší a co nejefektivnější a na druhou stranu v řadě legislativních opatření, které tady dnes schvalujeme a vlastně ještě budeme i schvalovat jestli dojde nakonec na veterinární zákon, toho se to týká také, tam dokonce máme i různá rozmezí možnosti udělit pokutu od nula do sto tisíc korun, což mám pocit, že je i významně prokorupční. V okamžiku, kdy necháme takovýto rozptyl rozhodování úředníků. Tak jsem na to chtěl upozornit, že i v tomto zákoně relativně bezkonfliktním se zabýváme poplatky, které jsou z mého pohledu zbytečně vysoké.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama