JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2017 20:37:00

Na čtvrtou průmyslovou revoluci je kraj připravený

Na čtvrtou průmyslovou revoluci je kraj připravený

Prostory auly rektorátu VUT v Brně v pondělí 12. června 2017 hostily seminář k iniciativě Průmysl 4.0, která se zabývá nástupem takzvané čtvrté průmyslové revoluce.

 Svůj příspěvek zde spolu s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem a brněnským primátorem Petrem Vokřálem přednesl také jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Jak ve svém příspěvku konstatoval hejtman Šimek, Jihomoravský kraj je na Průmysl 4.0 připravený. „Jsme v oblasti podpory vědy, výzkumu a inovací vpředu a patříme na špičku i v rámci Evropy. Nepřímým výsledkem Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje bylo například vytvoření vhodných podmínek pro příliv investic z Operačního programu Věda a Výzkum pro inovace v celkové hodnotě více než 17 miliard korun a vzniklo více než 2000 vysoce kvalifikovaných pracovních míst ve více než 140 technologických firmách,“ konstatoval hejtman Šimek.

Dlouhodobým cílem iniciativy Průmysl 4.0 je udržet a posílit konkurenceschopnost České republiky v době nástupu takzvané čtvrté průmyslové revoluce - tedy v současném trendu digitalizace, související automatizace výroby a změn na trhu práce, které s sebou přináší.

Základní vize tzv. čtvrté průmyslové revoluce se objevily v roce 2011. Podle této myšlenky vzniknou „chytré továrny“, které budou využívat kyberneticko-fyzikální systémy. Ty převezmou opakující se a jednoduché činnosti, které do té doby vykonávali lidé. To bude provázet změna pracovního trhu, kdy by mohla být ohrožena zaměstnanost osob s nízkou kvalifikací. Měla by vznikat nová pracovní místa, která však budou vyžadovat vyšší kvalifikaci zaměstnanců.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama