Petr Bajer

  • Soukromníci
  • Holice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2017 15:58:00

S dalšími státy musíme vyvinout tlak na vedení Evropské komise

S dalšími státy musíme vyvinout tlak na vedení Evropské komise

Předseda Soukromníků připouští, že je na zvážení další setrvání v EU.

Jakýkoli diktát ze strany Evropské komise, který by měl určovat České republice, koho, kdy a za jakých podmínek přijmout či nikoli, odmítá předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer. Reagoval tak na zahájené řízení s Českou republikou, Maďarskem a Polskem kvůli nedodržování unijních kvót pro přijímání uprchlíků. "Pokud Evropská unie nepochopí, že jsme svébytný stát a nechceme tu multikulturní společnost, pak by bylo na zvážení, jestli v takovémto diktátorském svazku setrvat," prohlásil předseda Soukromníků.


Připustil ale, že jakékoli odstředivé tendence budou problémem pro ekonomiku, protože tuzemské firmy jsou proexportní. "Raději bych, než opuštění EU, volil variantu spolupráce se státy, které mají podobný názor jako my. Měli bychom vyvinout tlak na vedení Evropské komise, aby přehodnotilo situaci a stavilo jednoznačný a jasný postup k tomu, co se děje," doplnil Petr Bajer.


"Ve společnosti, kdy je čím dál více teroristů, kdy jsme jednoznačně v Evropě ve válce s terorismem, nemá cenu si namlouvat, že tomu tak není, je dobré mít spojence, ale ve funkčním celku. To ale neznamená, že se některé státy otevřou imigrantům a začnou pak odpovědnost za své "špatné kroky" přehazovat na další státy," dále řekl předseda Bajer, který na podzim kandiduje do poslanecké sněmovny na kandidátce ODS v Pardubickém kraji.


Evropská unie podle Bajera neřešila problém ve chvíli, kdy vznikl a v podstatě jej, jak řekl, nevyřešila dodnes. "Jsem rád za reakci Maďarska, že zastavili migrační vlnu, jenže pokud tak nebude reagovat celá Evropa, je tento stav neudržitelný a vracíme se k vytváření nových hranic a kontrolám na přechodech. Venkovní hranice schengenského prostoru prostě nefungují," připomněl.


Jak uvedl závěrem, výhody Evropské unie jsou hlavně ve velikosti. "Větší celek se dokáže vždy lépe bránit vnějším vlivům. Jenže v tomto případě mi to připadá, že to úplně nefunguje. Větší celek se navíc dokáže bránit vlivům uvnitř, tzn. třenicím mezi jednotlivými státy, ale to by musela Evropská unie projít rozsáhlou názorovou změnou," uzavřel Petr Bajer.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama