RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2011 19:04:44

Za telefon víc než za dovolenou?

Za telefon víc než za dovolenou?

Tisíce Čechů mají šanci ušetřit za telefon. Už od zítřka může mít každý levnější telefonování při cestách po Evropské unii. Pokud zvolí takzvaný Eurotarif.

Nové nižší sazby roamingu v zemích Evropské unie vstupují v platnost už od pátku 1. července. Každý kdo cestuje do zemí Evropské Unie tak může na telefonních hovorech i datových přenosech ušetřit. Od haléřů, až po tisíce korun.

Zatímco loňský strop za odchozí roamingový hovor činil 0,39 eurocentů, letos to bude u takzvaného Eurotarifu, který musí nabízet povinně všichni mobilní operátoři, už jen 0,35 centu. Procentuálně pak ještě více klesnou ceny příchozích hovorů, z dosavadních 0,15 na 0,11 centu.

"Bohužel operátory zajímá jenom jedna věc, a to je zisk. Společný trh nastolující transparentní podmínky je jim spíše nepohodlný," říká český poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc. Několik mobilních operátorů z Velké Británie se proto pokusilo nařízení o roamingu v EU napadnout u Soudního dvora EU. Osmého června 2010 však soud rozhodl, že je nařízení o roamingu platné.

A tak si firmy našly alespoň nenápadnou kličku. Podle Evropského nařízení o roamingu musí operátor zákazníkům Eurotarif aktivovat automaticky. To však neplatí tehdy, pokud si zákazník sám zvolí tarif jiný.

"Řada firem této kličky zdatně využívá ve svůj prospěch. Nabídnou zákazníkovi výhodný tarif například do Chorvatska, kde se Vám zcela jistě vyplatí. Ale už Vám nikdo nedoporučí si ho po návratu změnit zpět na Eurotarif, který by Vás měl ochránit i před tím, abyste v pohraničí nevědomky telefonovali přes zahraničního operátora a pak byli nepříjemně překvapeni z výše účtu," upozorňuje europoslanec Poc.

Podle Poce by tak lidé měli při obdržení různých lákavých nabídek (Například: Nezapomeňte si před dovolenou aktivovat Smart roaming. 30min příchozích hovoru zdarma ve 14 prázdninových zemích. Pro aktivaci pošlete sms ve tvaru...) být skutečně velmi obezřetní. "V krajním případě by je totiž mohl účet za telefon přijít dráž, než samotná dovolená."

Cenové stropy odsouhlasili ministři členských států sedmadvacítky v červnu 2009 poté, co telefonní operátoři nereagovaly na opakované výzvy orgánů EU ke snížení přemrštěných cen roamingu. Od té doby klesl cenový strop za hovory již potřetí. A zcela zásadně se také změnil způsob účtování. V některých případech tak je dokonce Eurotarif levnější, než hovory v tuzemské telefonní síti.

V rámci Eurotarifu navíc nemohou operátoři účtovat provolané jednotky jako dříve, tedy po minutách. Jediný přípustný způsob nyní je účtování první půl minuty v plném rozsahu, a následné účtování po sekundách, takzvané 30 + 1 pro odchozí hovory. Příchozí hovory se pak účtují po sekundách od počátku spojení.

V rámci Eurotarifu je navíc operátor povinnen automaticky zablokovat roamingové služby, když cena za roamingové spojení přesáhne 50 euro, pokud si sám klient nezvolí vyšší hodnotu. Tím jsou uživatelé Eurotarifu chráněni před takzvanými "cenovými šoky" z vyúčtování, které mohlo dosáhnout mnohatisícové výše.

Ty, kteří využívají internet pak potěší také další pokles ceny takzvaného velkoobchodního limitu za stažený megabite. Ten letos poklesne na pouhých 0,50 centů což je ve srovnání s průměrnou cenou v roce 2009 opravdový skok. Před zásahem Evropské unie totiž klienti operátorů platili v průměru 1,68 euro za megabite, v některých zemích dokonce i více než pět euro.

"Dobrou zprávou je, že zítřejší snížení cen za Eurotarif by nemělo být posledním. Do budoucna bychom se totiž mohli dočkat postupného úplného vyrovnání cen za vnitrostátní a mezinárodní volání," dodává poslanec Evropského parlamentu Poc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama