Marek Benda

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2017 13:27:00

Dostáváme se do komplikovanější situace

Dostáváme se do komplikovanější situace

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 30. 6. 2017 k senátnímu návrhu zákona o zásadách jednání a styku Poslanecké sněmovny a Senátu mezi sebou a navenek (stykový zákon)

Vážený pane místopředsedo, vážená paní senátorko, vážené dámy, vážení pánové. Já jenom stručně zrekapituluji dění na ústavně-právním výboru, poněvadž tady není pan zpravodaj. Ano. Je pravda, že jsme navrhli některé části původního senátního návrhu vypustit. Ale jsou to jenom ty, řekněme, technické části, které nijak nemění průběh procesu mezi námi. Spíš jenom míru složitosti předávané legislativě, resp. toho, co všechno musíme promítnout nebo nemusíme promítnout. Na kolik ze strany Sněmovny ulehčujeme činnost senátní legislativě nebo neulehčujeme. Myslím, že to jsou věci, které jsou také na dohodě. Jsou případně i na tom, jak do budoucna začne fungovat elektronická Sbírka zákonů a elektronické podávání. Takže není potřeba, aby byly obsaženy v zákoně o styku obou komor. Zejména proto, že se také jedná o ten tzv. organický zákon, podle čl. 40 Ústavy.

To znamená zákon, který vyžaduje schválení obou komor. Ústavně-právní výbor navíc v těch návrzích navrhl jistá doplnění změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny. (Není přítomen žádný člen vlády.) Aha, nemáme žádného člena vlády...

Ústavně-právní výbor kromě změn, které směřují k vypouštění části návrhu, navrhl ještě jisté úpravy jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Má to samozřejmě to riziko, že je navrhujeme jako doprovodné právě k zákonu, který vyžaduje nezbytný souhlas Senátu, a který nemůže být schválen. Dostáváme se tím do trochu, řekněme, komplikovanější situace, protože normálně bychom změny ze svého jednacího řádu mohli přehlasovat. Samozřejmě, pokud ho připojíme k tomuto organickému zákonu, tak je přehlasovat nemůžeme. Ale vyšli jsme z toho, že už není čas jednací řád Poslanecké sněmovny předělávat nějakým jiným způsobem. A že ty věci, které bezprostředně opravdu vyplývají z přijetí stykového zákona, to jest zejména ono promítnutí člunku v případě ústavních zákonů a dalších zákonů, které vyžadují souhlas obou komor, takže provedeme přímo do jednacího řádu.

Tolik snad jenom ve stručnosti k zdůvodnění toho, co budeme posléze hlasovat. Ale pokládal bych za korektní, pokud rozhodujeme o tak zásadním zákonu, který opravdu trvalo 25 let od přijetí Ústavy, než se dostal, a to už jsem ho tady mnohokrát, mnohokrát, zažil předložený a nikdy se nenašla vůle v Poslanecké sněmovně jej schválit, než se dostal na projednávání a závěrečné schvalování. Tak bych chtěl, aby tato Sněmovna byla korektně informována, co je jeho obsahem.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama