Ing. Josef Bernard

  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2017 8:31:00

Abychom mohli pomoci, musíme znát konkrétní čísla a propočty

Abychom mohli pomoci, musíme znát konkrétní čísla a propočty

Prezident Horní Falce Franz Löffler a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard se na začátku července setkali na hranicích Čech a Bavorska, aby prodiskutovali problematiku struktury tamního obyvatelstva.

Nejprve se zastavili v Nemanicích, pak v zaniklé sudetské obci Lučina (Grafenried) a cestu zakončili na Čerchově.

V Nemanicích oba představitele krajů přivítal starosta obce Ivan Bartošek, který jim popsal problémy, jež musí v malé obci s 270 obyvateli řešit téměř denně. Jedná se zejména o vysoký počet (až 1/3 obyvatel obce) občanů romské národnosti a také problém s pracovními místy, kterých je, kvůli velké vzdálenosti obce od větších měst, velmi málo. Starosta hovořil také o historickém kontextu, v jakém obec vznikala, a jeho vlivu na dnešní situaci. Oba představitelé krajů se shodli na nutnosti řešení v podobě zpracování studie na revitalizaci příhraničních obcí na české straně s ohledem na specifika jednotlivých území. Studii by měly ve spolupráci vytvořit univerzity na české a bavorské straně, o konkrétních vysokých školách se bude ještě jednat. Debata se také vedla o zemědělské půdě a lesích v okolí obce a jejich možném využití pro zvýšení počtu pracovních míst, zlepšení situace v obci a zvýšení její atraktivity pro mladé lidi.

„Abychom mohli obci pomoci, musíme znát konkrétní čísla a propočty, které budou základem pro vytvoření revitalizačního projektu. Nejednalo by se o projekt pouze pro Nemanice, ale i pro další obce v příhraničí, které se s tímto problémem potýkají," uvedl hejtman Josef Bernard.

Z Nemanic se hejtmani za doprovodu starosty Waldmünchenu a starosty Domažlic přesunuli na místo zaniklé sudetské obce Lučina (Grafenried), kde jim průvodce Franz Reimer přiblížil historii obce a problémy, se kterými se její obyvatelé tehdy potýkali. O místo, kde byla dříve obec Lučina, se stará pan Reimer se svým kolegou, kteří nejen mapují historii obce, ale sami pracují na tom, aby bylo místo zmapováno a přístupné veřejnosti.

Společné setkání pak bylo symbolicky zakončeno na Čerchově, kde se průvodcovské role ujal Jan Benda, ředitel Domažlických městských lesů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama