Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.07.2011 18:29:49

Povodňové peníze pro Liberecko jsou konečně na cestě

Povodňové peníze pro Liberecko jsou konečně na cestě

Loňské povodně, které zasáhly i řadu obcí na Liberecku, mají jednu "příjemnou" dohru. Evropský parlament v úterý odsouhlasil pomoc regionu ve výši přes 260 milionů korun. Prostředky budou uvolněny z tzv. Fondu solidarity, který se využívá v případě ž

Podle libereckého europoslance Edvarda Kožušníka se lidé žijící v zasažených obcích i s odstupem času potýkají s nepříjemnostmi způsobenými povodněmi. Vedle zničených obydlí obyvatel regionu jsou největší škody na pozemní infrastruktuře, vodohospodářském a zemědělském majetku a na infrastruktuře vodovodů a kanalizací.

"Nechybělo přitom mnoho a možnost využití pomoci z Fondu solidarity nám protekla mezi prsty," řekl po hlasování Kožušník. "Celková výše škod v Česku byla odhadnuta na 10,9 mld. korun, což však představuje jen 0,3% českého HDP, nejednalo se tedy podle evropské legislativy o "závažnou přírodní katastrofu", u níž je pomoc z Fondu solidarity prakticky samozřejmostí. Nakonec však Komise uznala, že region byl zasažen mimořádnou katastrofou, která postihla podstatnou část obyvatelstva a má závažné a trvalé následky na životní podmínky a hospodářskou stabilitu regionu."

Podle Edvarda Kožušníka má největší zásluhu na tom, že se České republice podařilo získat tak významnou sumu na odstranění škod, zejména samospráva, která velmi statečné zvládla celou povodňovou situaci, a také vláda, která se v této otázce ukázala jako velmi akceschopná. "Jsem velmi potěšen, že vláda včas zareagovala na výzvu, kterou jsme iniciovali společně se starostou Frýdlantu Danem Ramzerem a dnešním 1. místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Stihnout v takto krizové situaci desetitýdenní lhůtu pro podání žádosti o prostředky bylo pro Českou republiku velmi náročné. Zejména bych rád pochválil samosprávu za to, jak rychle dokázala vyčíslit povodňové škody na veřejném majetku. Bez osobního nasazení zástupců samosprávy bychom o prostředky z Fondu solidarity pro Liberecký kraj přišli," dodal Kožušník.

"Také bych rád poděkoval svým kolegům v Evropském parlamentu, kteří svým hlasováním pro pomoc povodní zasaženým severním Čechám vyjádřili svou solidaritu s občany v tomto regionu žijícími," uvedl po samotném hlasování Kožušník.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama