Mgr. Václav Láska

Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • BPP
  • Praha 5
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2017 11:28:00

Senát prokázal, že není zbytečný ani špatný

Senát prokázal, že není zbytečný ani špatný

Senát schválil zákon o zákazu kožešinových farem. Průběh schvalování tohoto zákona mě ještě jednou vede k diskuzi o veřejnosti a politicích. Moc prosím, zkuste tohle dočíst do konce.

 Při jednání na výborech Senátu se mimo jiné objevil pozměňovací návrh, který výrazně zvedal náhradu farmářům a především odsouval zákaz o tři roky. Nebyl to dobrý pozměňovací návrh. Veřejnost na to reagovala dvěma způsoby. Jedni sedli a začali psát svým senátorům s žádostmi či argumentací, proč schválit zákon v původním znění. Druzí sedli a začali psát na FB jak je Senát zbytečný, jak tam jsou lenoši za hříšné peníze, nebo rovnou navrhovali stahování senátorů z kůže.

První skupině děkuju. Ono to pomohlo a přispěli jste k výsledku, který jste si přáli. Druhé vzkazuju: Ničemu jste nepomohli. Možná někoho od podpory odradili. A rozhodně jste nepomohli tomu zákonu, o který se „údajně“ tak perete. Jen jste si ulevili. Nic víc. A navíc jste se mýlili.

Při diskuzi se ukázalo, že většina senátorů podporuje zákaz. A že většina senátorů odmítá jak odložení zákazu farem, tak nepřiměřené náhrady. Většinová diskuze byla jen o tom, zda ponechat výši náhrady farmářům na ministerstvu, nebo ji přímo vepsat do zákona (a to ve výrazně nižší výši, než byl mediálně prezentovaný návrh).

Tedy paušální odsudky Senátu a senátorů byly nejen zbytečně hrubé a vulgární, ale především nespravedlivé.

Já vím, že mezi politiky a veřejnosti je příkop. Vykopaný v minulosti politiky samými. Ale dnes je v politice (a díky danému volebnímu systému především v Senátu) hodně lidí, kteří se to snaží změnit.

A vás všechny prosím, dejte nám šanci. Pojďte s námi zasypávat. Senát je specifický. Vyberete si a máte svého jednoho konkrétního senátora či senátorku. Paradoxně díky nízké volební účasti má váš hlas docela vysokou cenu. S tímhle člověkem pak můžete komunikovat. Je váš. Můžete s ním mít přímé a věcné spojení s politikou.

Zkuste to. Uvidíte, bude to stát za to. Senát není zbytečná instituce.

Senát je fajn. A může být ještě víc fajn. Je to fakt jen a jen ve vašich rukách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama