Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2017 9:02:58

Je úsilí Ukrajiny k přijetí do NATO pojistkou proti novému Majdanu ?

    Je úsilí  Ukrajiny k přijetí do NATO pojistkou proti  novému Majdanu ?

Jaké jsou důvody sílící snahy vládnoucí ukrajinské garnitury o vstup této ekonomicky zbídačené a válkou zmítané země do NATO ?

 

V českých kotlinách nejen pro pány  Štětinu, Schwarzenberga a Ženíška   jsou jimi  strach a hrozba z další   rozpínavosti Ruska. Pro jiné to mohou být obavy z nového Majdanu, tentokrát  proti  prezidentu Porošenkovi a jeho vládnoucí klice.

    Neoddiskutovatelným faktem zůstává, že vložené  počáteční finance které  Spojené státy ve výši  5 miliard dolarů tzv.  investovaly do "evropských aspirací" Ukrajinců se začnou brzy bohatě úročit!

      Zatím především ze zisku plynoucího z dodávaného uhlí z USA. Není žádnou novinkou, že Ukrajina „odříznutá“  od „vlastního„ uhlí  je nucena tuto nerostnou surovinu v současnosti nakupovat  z Jižní Afriky. Od srpna se novým  dodavatelem  stanou  USA.

      Podle ministra energetiky a uhelného průmyslu Ukrajiny Igora Nasalika  daly údajně Spojené státy  předběžný souhlas s dodávkou 300-350 tisíc tun za měsíc, což by činilo 3,5 až 4 miliony tun ročně.  I když dodávané uhlí ze Spojených států považuje Petro Porošenko za  vítězství, tak ve skutečnosti se stane   nejdražším dodávaným  uhlím  na ukrajinský trh.

 Zatímco dříve dodávané uhlí z území  Doněcké a Luhanské lidové republiky přišlo Ukrajinu na 70 – 80 dolarů za tunu a z Jižní Afriky na 97 dolarů, tak „americké uhlí“ bude za pouhých 110-130 dolarů. Na Ukrajině navíc v souvislosti s blokádou Donbasu přišlo o práci dle Porošenka na 300 tisíc lidí.

        Další ranou potápějící se ukrajinské ekonomice je současné   rozhodnutí londýnského Nejvyššího soudu, který  nařídil Ukrajině zaplatit Rusku nominální hodnotu dluhopisů ve výši tří miliard dolarů a navíc  kompenzovat část soudních nákladů a  uhradit 75 milionů dolarů na úrocích z dluhu a penále z prodlení, které se odpočítává od 21. prosince 2015.

 Připočteme- li k k tomu trvalé  snahy   separatistů obou lidových republik  působících   na území Ukrajiny na vytvoření  společného státu  nazvaný  Novorusko,   je jasné proč sílí snaha prezidenta Porošenka  a ministra zahraničí Ukrajiny Pavla Klimkina o začlenění této země do NATO.  Zatímco v současnosti   podle nového zvláštního  vyslance  USA pro Ukrajinu Kurta  Volkera  Spojené státy uvažují o tom, že začnou ukrajinskou armádu bojující na východě země s proruskými rebely zásobovat zbraněmi , zůstává otázkou kdy se stane aktuální  otázka samotného  vstupu do NATO. Tím by došlo ze strany USA a  NATO  k dokončení obkličování Ruska. Před Spojenými státy by zůstal poslední úkol. Najít vhodnou záminku či provokaci k vyvolání válečného konfliktu s Ruskou federací.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama