Ing. Michal Dvouletý, MBA

zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • Soukromníci
  • Zlínský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2017 22:34:05

Peníze na navýšení platů zdravotních sester budou jen do konce roku! Co pak?

Peníze na navýšení platů zdravotních sester budou jen do konce roku! Co pak?

Krajský předseda Soukromníků varoval na pondělním krajském zastupitelstvu před nesystémovým postupem vlády při navyšování platů nelékařského personálu

Krajští zastupitelé schválili na pondělním mimořádném zasedání zastupitelstva dotace pro zdravotnická zařízení ve Zlínském kraji, které mají sloužit na navýšení platů pro vybrané kategorie zdravotních sester a dalšího nelékařského personálu. Hejtmanství tak reagovalo na nařízení vlády, která se rozhodla řešit situaci s nedostatkem zdravotních sester direktivním navýšením jejich platů. Jak však upozornil zastupitel a krajský předseda Soukromníků Michal Dvouletý, jde o populistické, krátkodobé a hlavně zcela nesystémové řešení.

„Jde pouze o populistické předvolební gesto. Vláda rozhodla, že má být od července sestrám navýšen plat minimálně o 2 000 Kč. Nikdo však už nahlas neříká, že jde jen o některé kategorie tohoto nelékařského personálu, které naplňují vládou stanovené podmínky, jako např. práce na třísměnný provoz. Ve Zlínském kraji se navýšení platů tak bude týkat odhadem necelé poloviny zdravotních sester. Ty sice dostanou přidáno, ale všichni ostatní budou oprávněně rozhořčeni, že právě jejich profese byla z růstu platů vynechána. Vláda prostě pokračuje ve svém třídním boji a dělá mezi lidmi čím dál větší rozdíly,“ zlobí se Michal Dvouletý, krajský předseda Soukromníků ve Zlínském kraji.

„Úředníkům ministerstva zdravotnictví se zřejmě takto v létě nechtělo dělat, proto se zbavili práce tím, že peníze na platy posílají formou dotačního programu nejdříve na kraje, které pak musí vyhlásit další administrativně složitý dotační program, do kterého se teprve mohou hlásit zdravotnická zařízení, aby získala státem poskytnuté peníze na navýšení platů. Když už pominu tuto neskutečnou a zbytečnou byrokracii, která je pro dnešní vládu typická, tak chci především upozornit na to, že peníze na navýšené platy vláda garantuje pouze do konce letošního roku,“ varuje Michal Dvouletý.

„A co bude dál? To sestřičky dostanou přidáno jen po dobu těchto 6 měsíců? A od ledna jim opět plat klesne? A pokud ne, tak kde vezmou nemocnice peníze na navýšené platy, když už nebude schválená dotace? To, že dosluhující ministr zdravotnictví slibuje, že od příštího roku by mělo být vše narovnáno změnou úhradové vyhlášky, není pro mne relevantní argument proto, abych si o navýšených platech nemyslel, že jde o pouhé populistické kupování hlasů voličů. Vláda rezignovala na systémové řešení problémů ve zdravotnictví, zdravotním sestrám pomáhá jen naoko a vystavuje příští vládu, vedení krajů i jednotlivých zdravotnických zařízení, ale hlavně tolik potřebný nelékařský personál obrovské nejistotě a zmatkům,“ uvedl Michal Dvouletý.

Přes veškerou kritiku, která se na adresu vlády snesla na pondělním zastupitelstvu Zlínského kraje, však zastupitelé schválili předložený dotační program.

„Vláda posílá zdravotním sestrám peníze. Málo, špatně, složitě, ale přesto posílá. Je tedy logické, že snad nebylo zastupitele, který by hlasoval proti. Na druhou stranu však i přesto je třeba hlasitě poukázat na byrokracii a systémové chyby, kterých se dnešní vláda dopouští,“ dodal Michal Dvouletý.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama