Mgr. Stanislav Eichler

admin
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2011 17:47:00

ESÚS s 11 miliony obyvatel bude pro Brusel skutečným partnerem

ESÚS s 11 miliony obyvatel bude pro Brusel skutečným partnerem

Hejtmani podepsali Deklaraci o spolupráci na vzniku Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS).

Hejtmani Libereckého, Karlovarského a Ústeckého kraje a podepsali včera v Becherově vile v Karlových Varech deklaraci o budoucí spolupráci mezi kraji při vytváření Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS). Uskupení by mělo regionům usnadnit přeshraniční, mezinárodní a meziregionální spolupráci, proto byly vytvořeny tři pracovní skupiny, které se tímto úkolem budou zabývat. Sdružení by navíc mohlo do regionu přinést další evropské dotace.

 Partnery krajů v přeshraničním uskupení by mělo být Sasko na německé straně a Dolní Slezsko v Polsku.  

 „Některé problémy máme společné. Liberecký a Ústecký kraj  například důsledky nedávných povodní, Ústecký a Karlovarský kraj zase důsledky těžby uhlí nebo vysokou nezaměstnanost," uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

 Podle libereckého hejtmana Stanislava Eichlera by měl ESÚS tvořený třemi českými kraji a dvěma regiony v Německu a Polsku na 11 milionů obyvatel. "Takže by byl skutečným partnerem pro Evropskou unii. Na rozdíl od současných regionálních operačních programů v případě ESÚS jsou seskupení žadateli o dotace, ale ne příjemci. Administrativu spojenou s výběrovými řízeními dělá přímo Brusel," vysvětlil Stanislav Eichler s tím, že nové regionální uskupení by mohlo vzniknout do jednoho roku od sepsání deklarace.

 Kraje si od společného postupu a vytvoření seskupení slibují hlavně to, že budou mít po konci plánovacího období v roce 2013 možnost dosáhnout na další dotace. „Na rozdíl od dnešních přeshraničních programů, jako je Cíl3 v  česko-německých příhraničních oblastech, se ale dotací mohou dočkat i obce a města, které neleží bezprostředně u hranic,"
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama